Om (ikke) å glede seg til jul

Jeg leser at alle gleder seg masse til jul. Bloggene er fulle av ønskelister og juledesign, bilder fra julebord og julepynting, julestrikk, julekort, julehobbyprosjekter... Og så går jeg inn på en av (de få) bloggene jeg leser jevnlig og ser overskriften "Eg gler meg ikkje til jul". Hun som eier bloggen er lei av alt mas om julegaver og pepperkakebaking, og gruer seg til en "maskefest" der en må lide seg gjennom tradisjoner og falsk familiehygge fordi det er slik det skal være. Det synes jeg er kjempesynd! Jeg kommer fra en liten familie med veldig få tradisjoner, og det har vært år da jeg var misunnelig på dem som hadde onkler, tanter, besteforeldre osv i nærheten og fullt program med lunsjer, frokoster og middager gjennom hele romjulen. Men jeg er ikke misunnelig lenger. Jeg har en tilståelse å komme med. Hvor mye jeg enn elsker jula, selvom jeg tenker jul i fire-fem måneder i året og planlegger, sysler, forbereder, koser og klisser, så er selve jula, når den endelig kommer, et antiklimaks. Julaften kan være mer eller mindre vellykket, det kan bli krangel stress og uenighet, eller rett og slett dårlig stemning uten konkret grunn. Jeg har vært heldig og hatt en hyggelig juletid de siste årene, men jeg velger å ikke konsentrere forventningene om den. Jula for meg er førjulstiden! Helt fra august, eller april om du vil, for da samler jeg inn de første plantene som skal bli ingredienser i julegavene mine. Det er masse tid til hygge, juleduft og juleaktiviteter, uten at det trenger å være opptakter til "den store dagen". En kopp gløgg med en venninne eller akkurat idet en ser at karamellmassen holder kuleprøven og er ferdigkokt er isolerte øyeblikk som kan være sprengfulle av jul. Jeg ønsker at vi alle sammen skal ha mange slike øyeblikk, og at vi har vett til å gjenkjenne og verdsette dem.

Og jeg ønsker L en god jul.

3 kommentarer

Martin

09.12.2007 kl.13:17

Jeg gleder meg mest til gavene..og det skremmer meg egentlig for det er jo ikke dèt en skal glede seg mest til...Anyway, takk for komplimentet ditt om innlegget mitt om Jesus lidelse og død! Hadde ikke akkurat forventet å få noen kommentarer på det ;) For mange er jo ikke det der så grusomt interresant. Men du skrev du har troen sier du..og troen er jo en gave fra Gud, og det er det viktigste. Og så relasjonene da, både til han men også til medmennesker.

Tante Jul

09.12.2007 kl.14:11

Martin; du ville jo gjerne ha kommentarer, skrev du! Nåja, så skrev du også at folk nok ikke orket lese igjennom alt, men det gjorde jeg altså, og det var fint.

Martin

09.12.2007 kl.15:48

Var ikke akkurat meningen å kommentere her for å få enda flere komplimenter om det, men takk ;) Setter pris på det...Imidlertid vil jeg komme med en liten rettelse også da: Jeg gleder meg også til å gi gaver og se reaksjonene. Fulltreffere blir det nok ikke hver gang, men en del av spenningen er jo også å se hvordan folk reagerer på det de får..har kjøpt de fleste gaver allerede for liker å være godt forberedt. Lille Julaften er ikke akkurat gøyeste dagen å handle på...

Skriv en ny kommentar

Tante Jul

Tante Jul

39, Sarpsborg

Jeg er helt normal! Og jeg tror det finnes litt jul i det meste. vejrup@gmail.com

Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits