Hvordan ble jeg Tante Jul?

"Det er vel lett," kan du si; "det er fordi du elsker alt som har med jul å gjøre!"
Men nei, jeg tror ikke det er det. Det kan da ikke være enkelt.
Kanskje det er fordi bygda jeg vokste opp i heter Nissedal?
Næ. Innbyggerne der er ikke med julete enn resten av landets befolkning. Bortsett fra meg, da, og jeg tror ikke det gir så stort utslag på gjennomsnittet, selvom det bor ganske få mennesker der.
Kanskje det er fordi jeg er kristen?
Fordi tiden da Jesus ble født er så viktig og fin at det  gjelder å gjøre så mye ut av den så mulig?
Nei, jeg har ikke vært kristen så veldig lenge, i alle fall ikke like lenge som jeg har likt jula.

Jeg tror det har mye med kos å gjøre. Kos i form av timevis på kjøkkenet eller med nesen begravet i oppskriftsbøker, med å lage, tenke på, og planlegge kaker og konfekt. Julen er perfekt for konfekt! Kos i form av varme og stearinlys og krydderte inne mens det er mørkt og kaldt ute. Kos med å klippe, lime og tegne adventskalender til moren min, og opprettholde en decenniumlang personlig tradisjon. Kos med å tenke ut hvilke gaver jeg kan lage (eller prøve å lage) til hvem. Og selvfølgelig KOS med å se andre komme i julestemning, synge julesanger, være snille mot hverandre, være sammen med hverandre, spise sammen, gi gaver, gi klemmer, pynte tre, og alt mulig annet folk gjør i julen.

Det er noe spesielt med jul. Dere merker det sikkert, alle sammen, om dere ser forbi kjøpepresset, julemarsipanen allerede i oktober, de lange krevende ønskelistene (fysj for ønskelister på bloggene!), tanken på svogere eller andre som ikke kommer overens på julaften, stresset (og presset, igjen) med å få kjøpt alle pakkene, tenke på om noen blir fornærmet over å få mer eller mindre enn andre, bekymringen for å glemme noen når du sender julekort og så videre. Jeg synes vi skal prøve å glemme stresset rundt jula. En grei måte å gjøre det på er selvfølgelig å starte enda tidligere med gavene, så utgiftene blir fordelt og vi slipper å kjøpe ting i siste liten. Hvis du begynner å stresse, så gå ut og klem en gran i stedet!

Noe som leder meg over på enda en fin ting med jul. Luktene! Granbar, peisbål, nellik, kanel og appelsin, gløgg og solbærtoddy, pepperkaker! Og stearinlys, igjen. Jeg kan også nevne ribbe, surkål og deilig saus, selvfølgelig. Og boblende, varm karamellmasse. Mmmm... Og limstift! Jeg har nettopp begynt på mors adventskalender, og i dag morges limte jeg den sammen Siden jeg ikke bruker limstift særlig ofte - kalenderen er nærmest det eneste jeg bruker det til, og jeg ender opp med å kjøpe ny limstift til den hvert eneste år - forbinder jeg også den lukten med jul, konstaterte jeg.

Men altså. Summen av alle disse tingene har gjort meg til en veldig julete person. Men navnet, Tante Jul, det er det niesen min som er ansvarlig for. Noe som er fullstendig rimelig, for hvem ellers kunne med rette kalle meg for "tante" noe som helst? Jeg har i perioder bodd sammen med søsteren og niesen min, og tilbragt mye tid med dem frem mot jul, særlig i de årene jeg studerte eller gikk på skole (for da har en jo så mye deilig tid i desember!), og da falt det seg riktig naturlig at den julete, karamellkokende tanten, det var tante Jul. Så det så.

Jeg håper at jeg ikke har kjeder dere til døde med denne utleggelsen.
Det ville være synd, i så fall, for da ville dere ikke fått feire jul i år!
Stikkord:

2 kommentarer

Sandra

16.09.2008 kl.09:35

Hehe, det er sant det, men allikevel er det lenge å sitte rett opp og ned så lenge:)Takktakk:)

Anette

16.09.2008 kl.23:04

Du kjeda ikke meg hvertfall ;D

Skriv en ny kommentar

Tante Jul

Tante Jul

39, Sarpsborg

Jeg er helt normal! Og jeg tror det finnes litt jul i det meste. vejrup@gmail.com

Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits