Skvallerkålsesong!

Skvallerkål er et ugress som er nesten komplett umulig å bli kvitt. De fleste som har det i hagen sin hater det, for det sprer seg overalt, vokser tett og har et fantastisk rotsystem som overlever det meste. Da jeg anla grønnsakshage i fjor var jeg veldig nøye med å fjerne alle slags røtter fra jorda, men akkurat skvallerkålsrøtter er slik at om det blir liggende igjen en bitteliten rotstump kan du være sikker på at du får nye blader i løpet av noen måneder. Gress er omtrent det eneste som kan "vinne over" skvallerkål, men selv det slår ikke alltid til. Jeg har funnet et par nye skvallerkålsforekomster i plenen i år.

MEN: Skvallerkål har sine fordeler også, og særlig på denne tiden av året. Den kan nemlig spises! Så i min hage bekjempes skvallerkålen etter beste evne i noen områder, mens den høstes i andre.
dscf2770

Smaken på skvallerkål er som en blanding av granskudd og persille. Den kan brukes i salater, som dryss på gryteretter og annen varm mat, i kålstuing, og diverse annet. Jeg plukker og fryser ned når den har riktig størrelse, og så har jeg grønne c-vitaminer hele vinteren. Høstesesongen kan forøvrig forlenges om en kjører ned skvallerkålen med gressklipperen, for da starter den forfra med spede blader. Det er ikke å forakte.
Fra favorittboken over alle favorittbøker, "Ville planter til mat og glede" av Inger Lagseth Egeland og Steinar Myhr, kan jeg presentere en oppskrift der en faktisk kan bruke riktig mye skvallerkål (og altså kvitte seg med riktig mye ugress):

Grønn tørstedrikk

2 l skvallerkål
1 l kaldt vann
2 dråper sitronsaft
isbiter

Skvallerkålen skylles og moses i matmoser. Tilsett vannet og sil blandingen. Smak til med sitronsaft og evt mer vann. Server med isbiter.

Enkelt og greit. Selv ville jeg nok brukt litt mer enn to dråper sitron.

Kjært barn har mange navn og så videre, så det kan hende at skvallerkålen heter noe annet der du bor. Noen staver det med d, altså skvalderkål. Naboen min kaller det grisekål. Svigermoren min kaller det kirskål (usikker på stavemåten her), men hun er svensk.

Heldigvis har jeg en mann som spiser det meste uten å klage. Når han først klager gjør han det grundig, men det er en annen historie. Jeg tror ikke alle er velsignet med en mann som synes brenneslesuppe og skvalderkålsalat er godt, og som gir uttrykk for hvor fint det er at en kan gå ut og plukke maten sin selv. Jeg vet det har hendt at han har fått kommentarer når de skal sprøyte mot ugress på golfbanen og han har sagt "Å, sånne spiste jeg til middag i går!"...

Jeg er glad i mannen min.

Og i skvallerkål.


Stikkord:

3 kommentarer

gulltopp

06.05.2009 kl.21:09

Skvallerkål! Hehe, for et ord!!! det har jeg nettopp hørt et annet sted også...! Jeg tror kanskje det var skvallerkål som var i det gamle grønnsaksbeddet mitt... Ligner litt. Du er så flink - som lager ting ut av alt! Men jeg må innrømme at hadde jeg blitt tilbudt skvallerkåldrikk, så hadde jeg nølt litt. :)SV: åh, da vet jeg at man ikke skal spise sånn asparges! hehe, da lærte jeg noe nytt i DAG OGSÅ! :) Badeplassen som du forståelig nok lurte på om er nærme eller langt unna er faktisk ikke langt unna i det hele tatt - til å være en badeplass. Vi er heldige som har en badeplass så nærme. I luftlinje er det heller ikke langt. Men å gå dit, hvis man ikke skal gå langs veien, er ganske langt. I alle fall langt nok til at det går innunder kategorien lang tur for min del. :)Og nå har jeg sådd! Jeg har sådd nummer to og nr 3. Nr 1 må jeg ordne potter til, og jeg er som sagt en smule treig. Men nå har jeg brukt opp jorda til de andre, så jeg må ha ny jord også! :) Jeg skal kjøpe potter og jord på plantasjen på fredag tenker jeg. Jeg HÅPER så inderlig jeg klarer å få de til å vokse! Og håper jeg gjorde riktig... :/ På fredag skal vi også kjøpe hønsenetting, så ikke hundene går oppi der jeg har sådd. Det var det som gjorde at jeg ga opp i fjor, når en av de dreit på salaten min - ikke spesielt motiverende. Og Twilight - den MÅ du nesten bare se.. Det er litt ungdoms-jente-klisse-film, samtidig som det er masse kult tøfft, fine bil(er?) litt heftig slossing og selvfølgelig vampyrer:) Og jeg hater meg selv for at jeg liker den - jeg hadde tenkt å holde meg for god, men jeg KLARER bare ikke. Jeg er allerede (på et døgn!!!) fullstendig klar over navnet på opptil flere twilight fanklubber i Norge, og har bestilt alle 4 bøkene samt dobbel DVD fra amazon. Naboen min ER en skikkelig dust altså.. Men han er snill av og til også.. Ganske hjelpsom hvis man spør om noe. Jeg unnskylder han hele tiden, for jeg vet det må være kjipt å bo helt for deg selv, også PLUTSELIG blir den tomme nabotomta solgt, og på kort tid kommer det opp en 4mannsbolig med noen av de rareste personene du kan tenke deg, samt 9 hunder. Han har sikkert brukt tomta vår akkurat som han ville... Men jeg syns han er ganske så frekk! Nå har vi faktisk kjøpt tomta, og han kan liksom ikke fortsette å bruke den som han vil..

Tante Jul

07.05.2009 kl.10:26

Gulltopp: Jeg vet hvor du nettopp har hørt ordet før, jeg! Det er favorittordet til Rebella. Jeg klikket meg til bloggen hennes via din og leste et innlegg hun hadde skrevet.Det er ikke lett å gjøre feil når en sår, medmindre en har valgt veldig vriene planter (og jeg har valgt noen som skal være ganske enkle til deg). Skjønner godt at hundebæsj i salaten er demotiverende. Selv opplevde jeg at katt og sønn konkurrerte om hvem som fikk drept flest gresskarplanter i fjor. Det var trist. Håper de har lært i år.

Rebella

07.05.2009 kl.15:15

JAAA!!! Jeg DIGGER skvalderkål:D SÅ rått at du har et innlegg om selve VAKRE planten (er ikke noe ugress, det er verdens kuleste lille sak - jeg har en uforklarlig forkjærlighet for den lille tingesten!) - tusen takk for tipset, nå ble jeg i skikkelig godt humør:D Og hihi, kunne tenke meg at det var på min blogg Gulltopp måtte ha lest ordet, for hvem andre enn du og jeg kan ha kommet til å nevne skvalderkål, liksom? Jeg smiler som en sol her nå - haha, det er bra at man er lett å glede;D Ha en kjempefin dag, du søte vesen!

Skriv en ny kommentar

Tante Jul

Tante Jul

39, Sarpsborg

Jeg er helt normal! Og jeg tror det finnes litt jul i det meste. vejrup@gmail.com

Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits