Høstetid

Det kjennes som om frosten ikke er langt unna. Da er det på tide å redde inn det som kan reddes fra hagen, og jeg har begynt:

dscf5471

Løpstikke...

dscf5470

...og salvie. Begge henger og venter på at plantetørkeren skal bli ledig. Salvien deler krok med en sprellehest som jeg har hatt i uminnelige tider. Løpstikken henger sammen med en riktig fin lykt som noen (jeg har glemt hvem!) ga meg for et år eller to siden. Og hva skal de brukes til?
Jo. løpstikke er et fabelaktig suppekrydder - jeg brukte ganske mye i kyllingsuppa jeg lagde i helgen, og den ble veldig god. Det er første år jeg har den i urtebedet mitt (kjøpte den i fjor men det teller ikke, for jeg spiser ikke urter første året. Vet aldri om de har blitt sprøytet etc. Med mindre de er kjøpt på den økologiske urtehagen i Rygge), og det er en ganske stor plante. Det får meg til å tvile på at jeg greier å bruke alt. MEN da kan man jo gi bort litt! Bare ikke til svigermor, for hun avskyr løpstikke.
Salvien skal brukes til forkjølelseste i vinter. Den er slimløsende og visstnok bra for immunforsvaret. Lukter litt hasj, men det venner en seg til. Sikkert spennende å sende i posten, hihi.

Jeg konstaterer atter en gang at vi ikke har greid å spise opp salaten, og at tomatene ikke er modne. Men de skal plukkes allikevel, for de kan modne inne. Persille skal jeg også plukke litt av i dag, og legge i små plastposer i fryseren. Så kan den bare knuses over maten mens den er frossen. Gulrøttene greier seg i jorda selv om det skulle bli litt rimfrost, og løken er allerede i hus (og nesten oppspist). Men jeg må virkelig se til å gjøre noe med peppermynten. Det vil jeg prøve å gjøre til dagens oppgave.

Stikkord:

6 kommentarer

litteraturtøsa

17.09.2009 kl.11:39

Åååå...gode minner strømmer på... Jeg hadde en stooor hage med skog og ørretdam til intil få år siden... Urtebed, frukt og bær hage, kjøkkenhage, drivhus som jeg gravde opp og satte opp selv... Nå bor jeg i leilighet i byen, og har bare en hveranda-hage med clematis, roserr, et stadig voksende drue-tre og en urte-"collage" i en vid blomsterpotte...en fattig trøst - men det da noe ;) Kos deg!

emmieverlasting...

17.09.2009 kl.12:11

Høres koselig ut og høste inn fra hagen:o) Ihvertfall når man bor i blokk!

gulltopp

17.09.2009 kl.12:35

Hahaha, latterkrampe! "Lukter litt hasj, men det venner en seg til. Sikkert spennende å sende i posten, hihi"

Det var virkelig dagens sitat!

Vi har også lagt persille i fryseren! :) Middagen ser så utrolig fancy ut med en gang når jeg bare plukker av et blad og legger på toppen.

sv: kanskje pillene hjelper på ettergraviditetstiden også? Den skal jo hjelpe "i fruktbar alder" som det står utenpå, og normalisere hormonbalansen.. Kanskje? Kjenner meg så igjen i det at man "glemmer" hver måned hvor ille det blir, og hvilke forandringer det gjør med kroppen...!

Hanne

17.09.2009 kl.22:07

Leste på Kathrinehagen (blogg) at gravide og folk med nyreproblemer ikke bør spise noe særlig Løpstikke fordi den er ekstremt vanndrivende. Hun har ellers mange tips om bruk av urten i innlegget sitt om "frøken spiselig"-konkurransebidraget sitt til Moseplassens konkurranse. Tørkete salviebunter kan brennes og røyken brukes til "rensing". Hele huset hos oss ble "renset" slik da vi flyttet inn.

Tante Jul

18.09.2009 kl.14:06

Litteraturtøsa: Å, ørretdam! Min hage er på bare omtrent ett mål og selve grønnsakshagen på "skarve" 18 kvm, cirka. Jeg har tre epletrær, en mini-stikkelsbærbusk og en mini-ripsbusk, så det finnes mye mer jeg har lyst på. Men det er da noe, sier jeg også.

Emmi: Det er koselig når en ikke bor i blokk, også :) Men det er også enda en ting å ha dårlig samvittighet for, når en ikke rekker å luke og slikt.

Gulltopp: Så gøy at det ble noe av persillen! Kanskje du tar imot nye hemmelighets-frø neste vår?

Hanne: Flaks at jeg ikke er gravid lenger, da :) Jeg spiser ikke så mye løpstikke (har ikke gjort det til nå, i alle fall), så nyrene mine klarer seg nok. Jeg skal les hos Kathrinehagen, jeg. Stemte tilogmed på frøken Løpstikke, og tenkte ikke på å klikke meg til innlegget...

pregemmy

18.09.2009 kl.21:36

Jeg renset også huset med brennende salvie før vi flyttet inn, men det var nok ikke selvdyrket. Har en diger løpstikke i hagen, ellers er det beskjedent med urter. Har gressløk da og en sitronmelisse som sikkert ikke kommer opp til neste år. Klimaet her er ikke akkurat supert for urtehagen jeg ønsker meg...

Skriv en ny kommentar

Tante Jul

Tante Jul

39, Sarpsborg

Jeg er helt normal! Og jeg tror det finnes litt jul i det meste. vejrup@gmail.com

Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits