Bilder lånt fra Google

Det er en ting jeg har lurt på. Jeg har studert en del og skrevet noen oppgaver oppigjennom tiden. Noe av det viktigste å huske på i slike oppgaver (bortsett fra innhold og språk selvfølgelig) er kildehenvisninger. En skal alltid gjøre rede for hvor en har funnet, fått eller lånt materialet. Logisk nok, egentlig. Det virker som om det er mange bloggere der ute som er klar over dette, og som vil fortelle hvor de har funnet bildene de bruker til å illustrere innleggene sine. Men hvorfor leser jeg så ofte "bilder lånt fra google.com"? Det er da for søren ikke google som eier alle bildene! Google er en søkemotor som kan hjelpe deg å finne bilder, men når bildet først er funnet skal det ikke mye observasjonsevne til for å se at en befinner seg på en nettside eid av noen helt andre.
For å illustrere søker jeg nå på "cupcakes" (jeg er sikker på at det er et ganske populært søk) og velger Bilder. Der er det mye fint. Det første bildet jeg finner er dette:Google fant bildet på URL'en http://media.photobucket.com/image/cupcakes/Klcook81/cupcakes.jpg, altså på Photobucket. Det er også en henvisning til en blogg; lovinl.blogg.se/2009/june/ . Jeg gjetter på at bloggeren har brukt bildet fra photobucket, men hun har faktisk ikke oppgitt kilde...

Neste bilde finnes på http://www.tooaskew.com/photos/cupcakes.jpg:


Dette bildet er satt sammen av ni ulike bilder som bloggeren Krissy Bradfield har funnet på Flickr, og her er linker til hvert bilde. Første er postet av en som heter "hello naomi" , andre bilde av en som kaller seg "Bumble Bees", tredje av "Tam Mabley", fjerde av en som har kansellert Flickr-medlemskapet sitt, femte av "Yano" , sjette av "minhnieme28", syvende av "Zayneegirl", åttende av "hello naomi" igjen og niende av "kristen says".

Det er faktisk litt av en jobb å (finne og) oppgi kilde på slikt. Krissy har gjort det helt riktige, i motsetning til ufattelig mange andre som låner hemningsløst. Jeg ser at hun er forfatter, så på henne sitter sikkert dette med kildehenvisninger i ryggmargen. Jeg tror vi skal være glade for at internett er så ufattelig stort, ellers ville mange av oss (jeg sier ikke "dere", for jeg vet jeg har syndet selv også, ved et par anledninger) risikert straff for brudd på opphavsrett. Og det er ikke bare det at det er ulovlig; det er frekt! En skal ikke bare forsyne seg av andres bilder uten å gi dem kred for det.

Når jeg nå skriver dette merker jeg at jeg skammer meg litt, for jeg vet at jeg ikke praktiserer det jeg preker til punkt og prikke. Men i det minste tenker jeg gjennom det, og det er da et skritt i riktig retning.Stikkord:

4 kommentarer

gulltopp

12.01.2010 kl.13:00

Guilty as charged! ;D

Har valgt å overse den regelen, for å være helt ærlig. Er så få som er innom min blogg uansett, og det er sikkert millioner av andre som har det samme bildet uten å linke. Men jeg pleier ikke å bruke så mye bilder fra google, da... Men jeg har også tenkt over hvorfor i alle dager folk skriver "bilder lånt fra google"... Altså... Da kunne de jo like gjerne latt være. (Sånn som meg). ;)

A

12.01.2010 kl.14:30

Når jeg gikk på ungdomsskolen måtte vi ikke bare skrive ned url til selve bildet, men også forklare hvordan vi fant det (google.com --> søkeord "muffins" --> søk) Helt superhåpløst

Gro Anita

13.01.2010 kl.17:06

Ehhhh kremt....... Jeg er nok litt skyldig her... Jeg skriver aldri hvor jeg har bildene fra jeg....

Huff, er det "ulovlig"?? Hehe...

Jeg tar bilder jeg søker etter på google og putter dem inn i bloggen min...

Jaja.... Er nok mange som meg der ute gitt;-)

Kent

15.01.2010 kl.16:23

Bildene på nettet er nesten altid sterkt forminsket og komprimert. Dette henger sammen med at en dataskjerm jkke kan vise mer enn maks 90 punkter pr. kvadrattomme. Bilder lagd for nettbruk egner seg overhodet ikke for trykk.

Opphavsretten er meget sterk rent juridisk (Åndsverkloven). Bruker man t.eks. ett av mine bilder i kommersiell sammenheng uten skriftlig tillatelse, kan man risikere bot og erstatningskrav på(opptil kr. 20.000,- pr. bilde).

Skriv en ny kommentar

Tante Jul

Tante Jul

39, Sarpsborg

Jeg er helt normal! Og jeg tror det finnes litt jul i det meste. vejrup@gmail.com

Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits