Rusten jernpanne

Det er leeenge siden jeg forbarmet meg over dere og øste av min uuttømmelige kilde av husmorkunnskaper, så i dag er det på tide.
Dere vet hvordan det er når en har glemt å olje stekepannen etter vask? Særlig hvis den er litt gammel og porøs og trekker inn fukten? Riktig ergerlig. Rust i maten er ikke lekkert. Men fortvil ikke! Det finnes en enkel og billig måte å fikse problemet. Jeg har gjort dette noen ganger før og har i grunnen bare ventet på å glemme den der oljen så jeg kan dele metoden med dere, i bilder.


Slik så stekepannen ut da jeg oppdaget den på kjøkkenbenken i dag.


Sett den på varmen (middels varme)og sleng oppi noe smør eller margarin.
Olje fungerer nok også, men jeg synes margarin er best.


Dryss på mel...


...og bland sammen. Ikke bruk for mye mel, det skal bli som et mykt skum.

Fettet løser opp rusten (eller det oksiderte belegget, om det er det som er problemet),
og melet binder det.


"Grav" ut massen og kast den. Jeg bruker papp til å grave med, så kan jeg kaste den også.
Gjenta hele prosedyren noen ganger, til smør-og-mel-skummet slutter å ta farge.


Avslutt med å vaske bort melrester og olje inn pannen som vanlig.
VIPS, svart og fin stekepanne.

På loppemarkeder og i bruktbutikker selger de ofte gamle jerngryter og -panner av god kvalitet, men de ser ofte så shabby ut at få tør å kjøpe dem. Det er bare bra, da blir det ekstra billig for deg. Så lenge det ikke er gjennomgående sprekker i metallet, og så lenge rust og oksidasjon bare er overflatisk går det greit å fornye dem med denne metoden. Jeg lærte det av en budeie et eller annet sted i indre Telemark, på et støylskurs. Ystegryta hadde stått på stabburet i noen måneder og fått et grått belegg, men det var jo raskt ordnet. Og nå kan altså dere også gi deres jernutstyr en omgang.

Smart?Stikkord:

19 kommentarer

04.03.2010 kl.15:45

Men i alle dager... Magi! :) Hihi! :) Vi har ikke noe av jern, vi.. Bare sånn med teflon. Jeg har stekt mat hos de som har jernpanne, og da har jeg fått senebetennelse. Det er så TUNGT!! Men jeg skal si fra til mamma, hun har kjøpt seg jerngryter. Jeg tviler på at hun oljer de etter hver vask.

sv: Så utrolig bra at du også tenker at du er grei! :) Hihi! Jeg er overhodet ikke i tvil om at du er grei. Selv om man ikke utleverer 100 % av seg selv på en blogg, så ville det vært umulig for noen å ha en så "snill" blogg, så lenge (jeg har jo fulgt deg i halvannet år!) om du skulle vært slem. :) Hihi.

Og så morsomt det du skrev, jeg må si meg enig altså, de som har fortalt meg nøyaktig hvordan jeg er, har tatt ganske så feil de også! :D Haha, uff, det er så mange rare mennesker der ute...

:)

gulltopp

04.03.2010 kl.15:45

Kommentaren var forresten fra meg. :)

fru Lyng

04.03.2010 kl.16:10

wow...tuuuuuuusen takk for det tipset. Dette skal jeg vise gemalen slik at han slutter å kaste stekepannene mine.....knurr

Tante Jul

04.03.2010 kl.19:47

fru Lyng: Ja, tenk så mange stekepanner som blir kastet, helt uten grunn! Fint å vite at noen får nytte av noe jeg forteller :)

johanne

04.03.2010 kl.23:56

Snertent , når først uhellet er ute og jernpanna/gryta ser stygg ut . Jeg vasker altid panne/gryte straks bare i varmt vann ( uten såpe !) etter bruk - grapset blir borte og innfettingen blir igjen . Panna stilles oppned og tørker fort bare den er varm nok.

Apropos mat : til kvelds lagde jeg sånn Caitlin Dylan-gryte = man tager den resten som er i gryta fra dagen før og hiver oppi noen nye ingredienser av ymse slag og vips har man en NY ubestemmelig rett . Vi spiste opp alt , så nå er gryta tom . Hos Caitlin fortsatte prosessen jo ofte i dage/ukevis.

Tante Jul

05.03.2010 kl.00:20

johanne: Og en gang ble den lilla!

Tante Jul

05.03.2010 kl.00:21

johanne: Forøvrig var det vel Caitlin Thomas hun het.

johanne

05.03.2010 kl.14:17

Det var nettopp Thomas , ja. jeg kom på det etter at jeg hadde lagt meg.(følte meg litt dum)

Jorunn

08.01.2013 kl.20:23

Hei! Jeg har fått en jerngryte som nok har vært lagret lenge og den har et litt klebrig belegg på innsiden. Jeg tenkte å bake brød i den i stekeovnen, men da den ble varm oste det og luktet harskt (fettet i panna har harsknet). Tror du det er noe håpe for den?

Tante Jul

09.01.2013 kl.08:43

Jorunn: Hei!
Ja, jeg tror det er håp for gryten din. Metoden jeg beskrev i dette innlegget vil også trekke ut gammelt fett fra jernet, da får du være tålmodig og gjenta flere ganger (her vil nok ikke fargen på melet være noe å gå etter for å avgjøre når det er nok).
Men det er ikke fett på UTSIDEN som oser, da? Utenpå jerngryter og panner samler det seg jo gjerne også fett, enten fra os eller slikt som drypper/renner når en tar ting ut av gryten, og dette fettet sitter gjerne bom fast. Utsiden vasker jeg forresten gjerne med opvvaskmiddel for å holde dem så lite ekle som mulig.
Når det er sagt: Brød i jerngryte? Spennende! Det vil jeg også prøve!

Jorunn

09.01.2013 kl.12:15

Jeg får gi det et forsøk. Akkurat nå er den senket ned i såpevann og så jeg se om jeg får skrapet av noe av det. Det er heavy greier, ser det ut som.

Brød i jerngryte, ja, det er noe fantastiske greier! Eltefritt og enkelt er det også. Sjekk ut Trines matblogg og bloggen Mat på bordet. Der er detoppskrifter og beskrifvelse av fremgangsmåte. Du får et skikkelig godt og saftig brød med deilig tykk skorpe :) jeg har brukt stålgryte til nå, men nå har jeg fått denne jerngryta som jeg heller vil bruke. Tror skorpen blir tykkere da, siden jernet blir varmere enn stålet.

Sidsel

22.09.2013 kl.10:15

Kanskje dette kan brukes på mine litt rustne skåler til fonduegryten også som jeg i dag bestemte meg for at skulle få komme til heder og verdighet!! I såfall, tusen takk!

Tante Jul

22.09.2013 kl.10:19

Sidsel: Jeg håper det fungerer. I så fall: Værsågod! :)

Therese

20.12.2015 kl.11:55

Tusen takk for dette tipset! Jeg trodde panna mi var ødelagt og at jeg måtte kaste den, men med dette trikset ble den så god som ny! :D

Tante Jul

20.12.2015 kl.12:22

Therese: Så bra at jeg kunne hjelpe! Det finnes mange ganske enkle ting en kan gjøre for å ta vare på eiendelene sine, som folk bare ikke vet om. Det blir nok kastet mye som kunne vært fikset hjemme.

01.02.2016 kl.17:17

Hei! Takk for godt tips:-) Jeg ser at når jeg steker f.eks. egg eller fiskeboller i jernpannen min, blir det et slags svart belegg på maten. Bør jeg gjøre noe med jerngryten eller er dette helt normalt?

Tante Jul

01.02.2016 kl.21:54

Anonym: Det er nok ikke farlig, men det ser kanskje ikke så lekkert ut. Dersom det også setter smak ville jeg først prøvd å rense stekepannen, og eventuelt vurdert å bruke en annen panne til akkurat den maten som det merkes best på. Egg pleier jeg faktisk oftest å steke i teflonpanne (selv om jeg ikke er glad i teflon).

Maritha

13.11.2016 kl.20:31

hei tante Jul, dette var akkurat hva jeg trengte, for jeg svidde teflonpanna mi, også fikk jeg kjøpt meg en sliten støpejerns-stekepanne for 30,- på loppis igår! den er ganske fin på innsiden, men skal få seg et sånt behandlingsopplegg som du beskriver her, MEN den har mye rust på utsiden, og der kan jeg jo ikke olje og mele? eller, kan jeg??? hva gjør jeg der? kan jeg skrubbe med Swint eller sånn 'jernskrubbedings' der, tror du? for det er MYE på utsiden, så det ser ganske ille ut.. heldigvis fikk jeg også kjøpt meg en strøken vanlig stekepanne også, (også 30,-) så jeg har noe å bruke i mellomtiden, eller hvis jernpanna mislykkes.. og begge to er Høyang Polaris :) gjorde et kupp, vettu ;) takker for svar. mvh Maritha

Tante Jul

13.11.2016 kl.20:40

Maritha: Hei!
Utenpå panna er det bare å skrubbe i vei. Hvis det holder med bare "jernskrubbedings" er nok det det beste, så du unngår såpen fra svinten. Men i nødstilfelle, om det er veldig mye rust, ville nok jeg også tydd til Svint. Bare skyll bort absolutt all såpe etterpå med så varmt vann du kan.
For å unngå at pannen ruster igjen med det samme (nå snakker jeg fremdeles om utsiden) kan du prøve å pensle på bittelitegranne olje. Ikke mer enn at du nesten ser at det trekker helt inn med det samme. Og ikke under, naturligvis, bare på "veggene" utenpå.

Lykke til!

Skriv en ny kommentar

Tante Jul

Tante Jul

40, Sarpsborg

Jeg er helt normal! Og jeg tror det finnes litt jul i det meste. vejrup@gmail.com

Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits