Vaniljesukker

Jeg har nettopp sittet og lest masse om vaniljesukker og vanillin på Wikipedia. Her i landet er det jo slik at når vi leser "vaniljesukker" i en oppskrift er det oftest vanillinsukker det er snakk om. Kjemisk fremstilt vaniljesmak. Jeg som bor i Sarpsborg føler at jeg burde vite litt mer om dette, siden en av verdens største vanillinprodusenter (Borregaard) holder til her. Når vanillinfabrikken er i gang og vinden er gunstig lukter det konditori i hele byen.
På Wikipedia leste jeg at naturlig vanillin utgjør cirka 2 % av vekten på en vaniljestang, og at i prinsippet (og i virkeligheten også) kan en bruke vaniljestenger til å fremstille vanillin. Det låter litt bakvendt, synes jeg. De siste årene har jeg blitt mer opptatt av å bruke ordentlig vanilje, og jeg lager mitt eget superenkle vaniljesukker. Men det er klart, det går med en hel del vanlig vaniljesukker også...
I grunnen er det litt skummelt å sette seg inn i hva ting en bruker ofte egentlig er laget av. Bare prøv å lese denne setningen: "I 1930-årene økte tilgjengeligheten på vanillin betraktelig da det ble lagd fra lignin som biprodukt fra papirmassefremstilling med sulfittprosessen." Det høres ikke særlig godt ut, vel? Greit nok at den viktigste kjemiske komponenten i vanillin også finnes i furubark. Furubark er naturlig og norsk og fint. Men alt det de gjør med denne barken for å få ut vanillinen! Grøss!
På den annen side; hva har de gjort med sukkeret jeg putter vaniljestang i her hjemme på kjøkkenet mitt, for å få det så hvitt og fint? Jeg tror ikke jeg vil tenke mer på slikt i dag.

Stikkord:

Én kommentar

gulltopp

02.06.2010 kl.14:32

Kanskje de har kloret det??? :O Men jeg er helt enig med deg, sånne ting er skummelt å tenke på! Jeg tenker kanskje ikke SÅ mye på vaniljesukkeret, som man bare bruker litt av, men de der toro-pakningene som det går en del av hos de av oss som ikke greier å lage mat. (Ehem.) Jeg har hørt at det er laget av herdet fett, som selv slakteriene ikke vil ha!! Slaktavfall rett og slett... Og går det ikke med til pølser, så kan det umulig være noe tess, for jeg har inntrykk av at i pølser putter man det meste, så lenge man kværner det godt nok!

Skummelt!

Skriv en ny kommentar

Tante Jul

Tante Jul

39, Sarpsborg

Jeg er helt normal! Og jeg tror det finnes litt jul i det meste. vejrup@gmail.com

Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits