Kaster DU mat?

I denne artikkelen står det at vi kaster en fjerdedel av all maten vi kjøper. GJØR vi virkelig det? En FJERDEDEL?

Da jeg var på komposteringskurs sa kurslederen noe om at en tredjedel av all melk som blir kjøpt blir kastet (basert på en dansk undersøkelse, tror jeg). Hun sa det er fordi en stikker innom butikken på vei fra jobb og kjøper melk, og når en kommer hjem og ser at en hadde jo kjøpt melk dagen før også, og glemt det, så heller en ut den eldste. Jeg satt på plassen min og følte meg kjempeprovosert! Folk gjør da ikke sånt, tenkte jeg. Hvis en har for mye melk lager en pannekaker, det er da noe alle vet! Gjennomgående i kurset syntes jeg at kurslederen la veldig mye vekt på nettopp matrester når hun snakket om hva vi komposterer. Altså rester etter middagen og annen mat vi ikke spiser opp. Nå er ikke jeg noe enestående forbilde på området, og jeg merker at terskelen for å kaste rester er lavere når jeg vet at den blir til hagejord jeg kan bruke selv, men det meste som går i komposten her hos meg er ting som vannmelonskall, potet- og gulrotskrell og slikt. Ting som ikke puttes i maten i første omgang, men som blir til overs ved tillaging. Middagen spiser vi faktisk som regel opp, om ikke annet så til lunsj på jobb dagen etter

I artikkelen står også at folk kaster mat basert på datostemplingen. Dette hører jeg om rett som det er. Vel, jeg er ikke en av dem, tvert imot! De av dere som har lest bloggen min før vet jo at jeg er en Kiwishopper som baserer mye av "innkjøpene" mine (gratis mat!) på nettopp datostemplingen. Og om noe nærmer seg utgangsdato og en ser at en ikke rekker å spise det, så finnes det jo en fantastisk oppfinnelse som heter FRYSER!

Slike artikler er (les: bør være) en vekker for folk. Avfallssortering er også en vekker. I mange kommuner, inkludert min egen, er det ikke sortering av matavfall. Ofte er det først når en ser matmengden en har sortert fra at en forstår hvor mye det faktisk er.

Nei, blæ. Nå skal jeg gå ned og spise Biolaen jeg fikk på Kiwi i går, for den går ut på dato i dag :)


(Lånte bildet uten å spørre om lov. Fra en blogg som heter I'll uminate.)
Stikkord:

8 kommentarer

Josephine

27.07.2010 kl.11:33

allt bra idag ? :)

Tante Jul

27.07.2010 kl.12:02

Josephine: Jo takk, helt ok. Men det kommer du nok aldri til å finne ut, fordi jeg bare svarer her og ikke inne hos deg ;)

BareIH

27.07.2010 kl.12:11

Jeg kaster mest sannsynlig alt for mye mat.. Tror ikke jeg kaster like mye i Stavanger som jeg er vant med at vi kaster fra hjemme hos mamma og pappa, men det kan ha mest å gjøre med at jeg ikke kjøper mer mat enn jeg absolutt trenger når jeg er alene i Stavanger..
SUPER nyhet å komme hjem til. Du har funnet en kake på X, noe jeg trodde var smått umulig. Jeg er kjempespent på den! Og den hørtes jo helt super ut også ut fra din beskrivelse. :D

hk

27.07.2010 kl.20:13

Du kommer sikkert ikke til å like dette, men jeg kaster mat. Det visste du kanskje om meg fra før. Det er ikke fordi jeg mener å gjøre det, men det er fordi kjøleskapet ikke står midt i stua med døra på vidt gap hele dagen. Jeg glemmer rett og slett hva jeg har i kjøleskapet, og ting går ut på dato før jeg oppdager at jeg har det. Hvis jeg oppdager at jeg har det før det går ut på dato bruker jeg maten.

Melka jeg har i kjøleskapet gikk ut på dato for over en måned siden. Ville du laget pannekaker av den? I skuffen nederst i kjøleskapet ligger et "prosjekt" (Det høres bedre ut å si det på den måten.) med noe som det knapt nok er mulig å identifisere hva var da jeg kjøpte det. Nå synes jeg bare det er spennende å se på utviklingen. Og mens vi snakker om ting jeg glemmer at jeg har ... godteri , snacks og kjeks går også ut på dato og får en litt rar smak... men det har vi vel snakket om før. (Påskeeggene mine har ikke gått ut på dato enda, men de har fått en litt rar smak og en litt rar konsistens på kremen.)

Selv om jeg gjør det, så synes jeg at kasting av mat er ille. Jeg er sånn delvis klar over det innimellom, også _før_ jeg leste artikkelen i dag morges var jeg klar over det. Men til mitt forsvar må jeg få si at jeg tror at jeg har blitt bedre enn jeg var på dette området. Det er jo dyrt å holde på å fore søppeldunken med mat.

Mulige forklaringer: 1) Fordi jeg er en ugjennomført hamstrer. Jeg kjøper gjerne inn flere av ting som er på tilbud, og ikke nødvendigvis ting jeg har tenkt at jeg trenger. (Dette er en av de tingene jeg prøver å være oppmerksom på å ikke gjøre når jeg er i butikken.) Men jeg er allikevel nesten daglig innom butikken og handler. Jeg vingler altså mellom to innkjøps-personligheter. Jeg gleder meg til den dagen jeg har en skikkelig fryser 2) Fordi jeg er en periodespiser. Jeg har skikkelig dilla på noe i en periode, og det forsvinner like plutselig som det dukket opp. Jeg har hatt to jordbær-og-vanilje-kesam-perioder i sommer. Den siste perioden er over nå, og jeg sitter igjen med 2(!) åpnede og 3 uåpnede bokser med vaniljekesam som ikke har gått ut på dato. Hva gjør man med 1200 gram vaniljekesam? Kan man lage pannekaker av det? Lakseperioden som jeg er inne i nå er ganske grei, for på et eller annet vis klarer jeg å tilpasse innkjøpene til slike perioder bedre enn andre. 3) Fordi tiden går så vanvittig fort. Jeg har ting i kjøleskapet med lang holdbarhet, så svusj, så er vi plutselig forbi datoen uten at jeg fikk det med meg. Muligens kan denne forklaringen kombineres med at jeg til tider har en masse rare prosjekter og tanker som surrer rundt i hodet mitt, som gjør at kjøleskapet rett og slett ikke prioriteres. Det er ikke interessant nok.

Nåja, der har du meg da.

Eldeen

31.07.2010 kl.00:51

Jeg kaster IKKE så mye mat - det har jeg verken økonomi eller samvittighet til å gjøre. Matavfallsposene brukes flittig til paprikakjerner, vannmelonskall og andre ting jeg ikke regner som spiselig, men ellers så spiser vi det aller meste som blir kjøpt inn. En og annen brødskalk blir nok glemt, men utenom det har jeg ganske stålkontroll på hva vi har i matskapene, til tross for det enorme matlageret vårt.

Jeg er en uforbedrelig hamstrer, og jeg tror faktisk det er grunnen til at jeg greier å unngå å kaste masse mat. Da kjøper jeg nemlig inn masse av alt jeg veit jeg bruker mye av, og så planlegger jeg måltidene ut ifra det, og bare supplerer med ferke grønnsaker og fersk frukt en gang eller to i uka. I begynnelsen etter at jeg hadde flytta hjemmefra kasta jeg en del mat, for da var jeg amatør. Jeg var nemlig en hamstrer allerede da, men jeg var fersk på kjøkkenet og hadde ikke peiling på hva jeg egentlig trengte og ikke. Det var sure penger som gikk tapt, så jeg lærte fort!

Til tross for at jeg vanligvis har kontroll og spiser opp det meste av maten som blir kjøpt inn, oppdaga jeg til min store forskrekkelse og tenners gnissel en soya-yoghurt i nederste hylle i kjøleskapet i dag, helt nede ved gulvet. Den hadde gått ut på dato for over en måned siden, så den tror jeg nok skal få vandre heden uten å ta veien via magen min. Det skjærer meg i hjertet at jeg har gått glipp av en herlig tzatziki til middagen. Sukk.

Eldeen

31.07.2010 kl.00:52

Og forresten, et tips til hk: Vaniljekesam er kjempegodt i smoothie! =) Jeg vil dessuten tro at det egner seg fint i vaffelrøre. ;)

hk

31.07.2010 kl.08:26

Aha! Takk for tipset, Eldeen! :-) Det er en stund siden jeg har hatt smoothie-periode nå.

Gulltopp

04.08.2010 kl.13:02

Jeg må bare kommentere her også, jeg.

Jeg hater å kaste mat, men jeg må allikevel kaste noen ting som er blitt helsefarlige. Oppdaget senest i går en svart gulrot neders, bakerst i skuffen i kjøleskapet. Men melk bruker jeg faktisk en hel uke etter den går ut på dato, jeg synes det smaker akkurat likt, jeg. Det med at folk heller ut melka fordi de kjøpte en ny, er bare helt idiotisk, jeg tror nesten ikke på at det er sant! Tenk på alt de sløser bort!

Jeg er også fæl til å spare på smårester fordi vi kanskje får bruk for det. Men som regel så får vi ikke det. Men da er samvittigheten bedre når jeg kaster noe som er blitt gammelt.

Blir faktisk litt trist av å tenke på all mat som blir kastet!

Og en ting til! Jeg har inntrykk av at datostemplingen i Sverige er mye lenger enn den i Norge? Hver gang jeg skal spise svenskematen min som går ut på dato samme dag eller dagen før, så har den vært sur faktisk. Selv ting som har vært i fryseren....!

Skriv en ny kommentar

Tante Jul

Tante Jul

39, Sarpsborg

Jeg er helt normal! Og jeg tror det finnes litt jul i det meste. vejrup@gmail.com

Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits