Nissenatt

Det er egentlig utrolig hvor dårlig jeg følger med på hva som skjer i verden. Selv på ting som interesserer meg! (Det er nok (delvis) derfor dette aldri blir en slik blogg der dere kan lese skarpsindige kommentarer til aktuelle saker, eller finne lenker til spennende artikler fra vgnett og slikt.)

Men i alle fall. Før vi flyttet til huset der vi bor nå leide vi en leilighet midt i gamlebyen i Fredrikstad. Kjempefin leilighet, fantastisk beliggenhet, prisen var ikke så verst. Men så giftet vi oss og jeg ble gravid og det ble mer interessant med hus, og så flyttet vi til nabokommunen der det fremdeles var billigere å kjøpe, og der eiendomsskatten ikke nettopp hadde steget med 150 %. Etter at vi flyttet har jeg fulgt fint lite med på hva som foregår i gamlebyen. Jeg gjorde et forsøk på å fortsette i menighetsrådet og kirkekoret, men måtte gi tapt etter en stund. Og det var det.

For noen uker siden hørte Mannen et intervju på radio, med en dame som drev en helårs julebutikk i gamlebyen. Og butikken har vært åpen i halvannet år snart! Uten at jeg har fått det med meg. Det er nesten flaut. Etter at Mannen hadde fortalt meg om butikken konkluderte jeg med at, tja, det der burde vel kanskje ha vært min butikk. Mannen hadde tenkt det samme. På den annen side er jeg slett ikke sikker på at å drive butikk er noe for meg.
Men i dag tok vi faktisk en familietur til gamlebyen, så jeg kunne få se. Det var riktig fint! Det første som møtte oss var lukten av kongerøkelse (damen bak disken var litt nervøs for at lukten var for sterk, for hun hadde hatt ny røkelse i brenneren i dag). Og så var det nisser og engler og hjerter og stjerner over alt, selvfølgelig, og et juletre som hang oppned i taket, med pakker og alt. De hadde tovete tøfler, og et tovet(?) pepperkakehus. De prøver å ha mye lokalt håndverk i butikken, så ikke alt er umiddelbart julete. Selv om en munnblåst glasskule til 150 kroner selvfølgelig kan henges opp i julen, såvel som på andre årstider. De selger barnetøy også, i liksom-lusestrikk, og de fine bodyene med melkeblomster fra ugly children's clothing.Alt i alt en finfin julebutikk. Men om den hadde vært min, altså, da ville den vært annerledes. Større vareutvalg, først og fremst. Og flere varer. Det var mye åpne flater i den lille butikken. Det lokale håndverket er fint, men det finnes liksom allerede, i to-tre andre butikker i umiddelbar nærhet. Og så ville jeg fikset opp den stakkars radbrekte nissen som satt utenfor porten og skulle reklamere. Han ser ut som om noen har knust kneskålene hans med balltre. (Kanskje de lokale leverandørene ikke får betalt? Hihi.) Jeg ville sett meg om etter en mer original drops-leverandør enn Tante Pose, for er det noe ALLE håndverksbutikker har, så er det Tante Pose-drops. Men den største (og samtidig enkleste) forandringen, som knapt burde være nødvendig å tenke over, men som de allikevel gjorde feil, i alle fall i dag, ville være musikken. De spilte ikke julemusikk! Bakgrunnsmusikken var et eller annet intetsigende, panfløyteaktig noe, som ikke på noen måte bidro til julestemningen. Fy!

Men jeg synes dere bør ta en tur innom allikevel, om dere er i nærheten. De har mer enn butikk også; i adventstiden arrangerer de vandreteater, og hele året er det rebus for barnefamilier, som integrerer historien og arkitekturen i gamlebyen. Her er lenke til hjemmesiden deres.

God jul!


Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Tante Jul

Tante Jul

39, Sarpsborg

Jeg er helt normal! Og jeg tror det finnes litt jul i det meste. vejrup@gmail.com

Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits