Dilettanter og middelmådigheter

I morges ble jeg vekket av Mannens klokkeradio, som setter i gang hver morgen litt før klokken syv. Jeg lå og smådøste med de deilige barna mine i sengen og lyttet først til klassisk musikk, deretter til nyheter, og til slutt til et program om media.

Mesteparten av programmet var en gjenutsendelse fra 1984, det hadde blitt laget i forbindelse med NRKs 50-årsjubileum og det at de startet en andre radiokanal, NRK P2. Det ble snakket en hel del om radioens betydelse for å samle folket, gi oss felles opplevelser og referansepunkter. Det ble også nevnt at radiosendingenes form var i ferd med å endres fra undervisning til underholdning, og det ble slått fast at vi nå (da) sto overfor et veiskille der det ville bli vanskeligere å samle mange om samme program, ettersom tilbudet ble utvidet og endret. Et veldig interessant program, faktisk. Men det som jeg bet meg merke i var et intervju med en pensjonist som etterlyste analyserende bakgrunnsstoff i tillegg til nyhetene, for slik nyheter formidles nå blir det lagt mer vekt på voldshandlinger og mindre på årsaker. Han hadde så rett. I tillegg kom han med en fantastisk uttalelse, som jeg gjerne vil gjengi:
Han sa at slik utviklingen gikk nå (i 1984) var han redd at media ville bli "et eldorado for dilettanter og middelmådigheter".


Need I say more?

For hva ER det egentlig som samler oss nordmenn nå for tiden? Vi er på fornavn med en gjeng pinlige individer som boltrer seg i sol og alkohol i beste sendetid, vi har full oversikt over hvilken dame bonden (eller ungkaren) bør gifte seg med, og vi synes det er stas å se en stjernekokk skjelle ut en stakkars restaurantsjef.

Takk og pris for at jeg ikke har tv.

 

5 kommentarer

Hanne på Landet

21.11.2010 kl.20:55

Er så enig med dette innlegget som jeg kan få blitt!

Gulltopp

21.11.2010 kl.21:10

Velsig interessant tema! Jeg synes medier i form av nyheter er det mest påfallende hvor bakgrunnsjekken er DÅRLIG. (I filmen 'wag the dog' får man virkelig se medienes innflytelse på folk, og vice versa - har bare nevnt det sikkert 40 ganger på bloggen :D). Det er også det mest skumle.. Charterfeber er jo hjernedød underholdning, men det er og forblir underholdning. Nyheter har virkelig evne til å skape hat blant folk, tenker spesielt på hvordan medias skjeve fremstilling av en sak kan få folk til å snu / alle går samme vei som en saueflokk uten evne til å tenke selv. Selv tv2 hjelper deg, som folk flest tar som et seriøst tv-program, lyver jo seerne rett opp i ansiktet og fremstiller ting fra en side. (Gubben sin arbeidsplass var med der, og alt de sa om de var løgn...)

MEN, det er jo faktisk litt skummelt at det som samler nordmenn er charterfeber og ungkaren også. :O Han pensjonisten som sa det blir lagt mindre vekt på årsaker, hadde jo veldig rett. Kan ikke huske at jeg har blitt presentert en eneste årsak til noe som helst gjennom tv når det kommer til nyheter og slike ting.. Hvis det er noe jeg lurer på grunnen til etter jeg har sett nyhetene, så har jeg en person jeg kan ringe, som har historie-utdannelse og som ser masse nyheter på internasjonale store tv-kanaler, som jeg tror kanskje er litt flinkere til å være objektive.

Jaja, går det an å skjønne noe av dette da...? :)

Eldeen

02.12.2010 kl.22:18

Åj, har ikke du TV heller? Da er du herved den eneste jeg veit om utenom meg selv som ikke har det. =D Her går det i radio, og gubben leser nyheter på nettet. Det holder i massevis. Vi har riktignok ei gammel kasse av en skjerm som vi kan se film på, men TV-kanaler er det ikke mulig å få inn på den. :)

Tante Jul

04.12.2010 kl.10:52

Eldeen: Vi valgte å si opp kabelabonnementet vårt for omtrent et år siden fordi vi brukte så ufattelig mye tid på å se på ting som ikke interesserte oss. Det er så lett å bare zappe videre når ett program er slutt. Og REKLAMEN er jo et kapittel for seg. Vi tilbringer fremdeles mye tid foran skjermen, men nå ser vi ting vi velger selv; tv-serier vi har lastet ned, filmer, naturprogrammer, og så finnes det jo nett-tv så Mannen får seg litt sport innimellom.

Eldeen

14.12.2010 kl.13:33

Hehe, ja, jeg veit. Det er helt grusomt hvor mye reklame og uinteressante ting det er på TV, og allikevel er den som en magnet. Jeg har ikke savna å ha TV et sekund, men nå så ikke jeg noe særlig på TV før jeg flytta hjemmefra heller, så det var vel ikke det helt store tapet for min del. Verre for Andreas, for hjemme hos han var TVen også omtalt som "husguden". =P Men han klager ikke han heller, så. ;)

Så lenge jeg kan se film og TV-serier på DVD, så er jeg mer enn fornøyd. :)

Skriv en ny kommentar

Tante Jul

Tante Jul

39, Sarpsborg

Jeg er helt normal! Og jeg tror det finnes litt jul i det meste. vejrup@gmail.com

Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits