Program

Det har gått opp for meg at jeg ikke har forberedt program for juleverkstedet ennå. Vanligvis sender jeg ut programmet sammen med invitasjonene, en A4-side som dekker omtrent hvert kvarter av de tre dagene. Særlig lørdagen pleier å være planlagt til minste detalj, i og med at det er den eneste hele dagen. Fredagens og søndagens program pleier å være litt løsere for da er det mye ankomst og avreise med i bildet.
Men i år har jeg altså ikke skrevet et program i det hele tatt. Jeg har allikevel en viss ide om hva vi skal gjøre:

Fredag blir det bare pepperkaker og gløgg, og så en julefilm. Men det innebærer selvfølgelig at jeg lager pepperkakedeigen på torsdag ettermiddag og at baksten er i gang så snart jeg (eller den første gjesten, alt ettersom) kommer inn døra. Og så er det slik at peppermyntedropsene vi pleier å lage hvert år har ganske lang tørketid, så de bør i grunnen også lages på fredagen. Men ELLERS skjer det ikke noe særlig den dagen. Bortsett fra at vi må jo ha mat. Det blir bare brødmat, med masse deilig pålegg, og te og juice.

Lørdag starter naturligvis med frokost. Deretter er det nok tid for å sette på fløtekaramellene, for de skal koke en god stund, og etterpå må de avkjøles før de kan pakkes. Vi skal bake både honninghjerter og skårne sjokoladekaker, så komfyrbruken skal planlegges ut ifra det. Starter på hjertene først, tenker jeg, så kan de heve mens vi baker de andre, og dermed er ovnen klar når honningkakedeigen er ferdighevet. Økonomisk og greit. Jonnas favoritt kan vente til etter lunsj, for de skal i samme gryte som risgrøten. Muligens i samme form som fløtekaramellene også, når jeg tenker meg om. Sjokoladekaramellene har bare et kvarters koketid, så dem kan vi koke parallelt med grøten litt utpå formiddagen. Jeg har tenkt at vi skal lage honeycomb også i løpet av lørdagen. Det er kjempegodt og tar bare ti minutter, så det ville være teit å la være.
Når det begynner å mørkne setter vi i gang med å smelte lysmassen inne i stua. Da må Jonnas favoritt være ferdig, forresten, for til det trenger vi også den største gryta. (Jeg har fremdeles ikke sjekket stearinlagrene mine, det får bli en av de nærmeste dagene.) Når lysmassen er klar er det en viss mulighet for at vi har rukket å pakke karameller. Det ville være fint. Så bruker vi en time eller to på å gå langsomt rundt i ring og synge julesanger mens vi dypper lysene våre. Kanskje en av oss kan lese en julefortelling, også. Eller kanskje vi blir altfor opptatt med å gjete barn. Sa jeg at Ruben kanskje blir værende hjemme? Tingeling har med seg sin lille Sigurd, men han beveger seg ikke så mye ennå så det går nok bra.
Etter lysdypping skal vi se på Love Actually som vanlig, og forhåpentligvis har jeg fått laget gresskarsuppe i løpet av uken så vi bare trenger å varme den.

Oi, jeg har glemt å tenke på de brente mandlene! De skal stå på komfyren en stund, men plutselig er de ferdige og de avkjøles fort. Dem kan vi lage på søndag. Struver er også raskt og kan lages søndag formiddag. Honninghjertene kan trekkes med sjokolade og pyntes nå, om vi ikke rakk det på lørdag. Og så har jeg både marsipan, nougat og kokesjokolade, så hvis jeg husker å kjøpe pistasjnøtter i løpet av uken kan vi lage Mozartkuler. Eller noe annet raskt og enkelt.

Ja. Tingeling skal dra i ett-tiden på søndag, tror jeg, og tidligere år har de fleste bestemt seg for å dra relativt tidlig. Derfor er det ikke noe stort poeng i å planlegge lenger enn til søndagslunsjen. Jeg har uansett masse oppskrifter i bakhånd om det trengs :) Det blir nok bra i år også!


Jeg finner ingen juleverkstedsbilder, faktisk, men døren som sixten prøver å åpne bør gi de fleste (nordmenn, i alle fall) et lite hint av julestemning.


Stikkord:

2 kommentarer

tøybleiemamma?

22.11.2010 kl.21:50

jeg ble rent svett, fikk lyst til å ha juleverksted og fikk veeeeeldig lyst på diverse godteri ;-)

Eldeen

02.12.2010 kl.22:14

Wow! For et opplegg! Skal si du er effektiv! =D

Skriv en ny kommentar

Tante Jul

Tante Jul

39, Sarpsborg

Jeg er helt normal! Og jeg tror det finnes litt jul i det meste. vejrup@gmail.com

Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits