SE TANTE JUL NAKEN!

Ok.

Først av alt: Ta bort alle de mentale bildene av rosinpupper og hengeromper som dukket opp i hodet ditt da du hørte ordet "naken" sammen med ordet "tante". De hører ikke hjemme her. Nå skal vi nemlig snakke om Facebook.

Jeg har ved et par anledninger stilt opp som nakenmodell. Jeg har sittet akt for en kunstmaler (noe jeg aldri kommer til å gjøre igjen), jeg har posert "dansende" uten klær for en kunstfotograf (kun sett fra siden, og jeg aner ikke om eller hvor bildet ble utstilt), og jeg har vært en del av en live-installasjon på museum, en begivenhet som ble behørig filmet av kunstneren og medarbeiderne hans, og så ble det visst omtalt i et kulturprogram på tv som jeg aldri fikk sett.
Ingen av delene er noe jeg skammer meg over, men det er heller ikke noe jeg velger å utbasunere for allverden (nåja, bortsett fra akkurat nå), og jeg har ikke fremstått med navn ved noen av anledningene, hverken med mitt riktige navn eller som Tante Jul.

Men hva skjer nå? Jo, en bekjent av meg er i besittelse av et bilde fra ett av disse prosjektene. Hun poster bildet på Facebook. Jeg er usikker på om jeg kan nekte henne å gjøre dette, for hun er selv med på samme bilde. Men hun tagger meg! Hun TAGGER et nakenbilde av meg PÅ INTERNETT! På Facebook, tilogmed, som såvidt jeg husker fra da jeg registrerte meg eier rettighetene til alle bilder som blir publisert der (korriger meg gjerne om jeg tar feil, det er uansett ikke dette som er hovedpoenget mitt). Jeg mener, hva går gjennom hodet på en person idet hun gjør slikt? Hva mangler, av normal folkeskikk, empati og respekt, når en ikke engang reflekterer over om andre på bildet vil ta seg nær av å bli vist frem for alle sine egne og andres "venner"?

Jeg fjernet selvfølgelig taggen så snart jeg oppdaget den, men det var først etter noen dager, og minst en av mine bekjente rakk å se og kommentere bildet før jeg selv fikk se. Ikke gøy.
På Facebook er jeg bare registrert som Tante Jul, ikke mitt riktige navn der heller, men om vi nå vender tilbake til overskriften på dette innlegget, så er jeg sannelig ikke sikker på hvilket navn som tar seg verst ut i forbindelse med et nakenfotografi.

Jeg tar gjerne imot innspill på dette innlegget, dette er noe som har ergret meg mye de siste ukene.

Og du, hvis du har et bilde av meg som du vurderer å poste og tagge på FB... Ikke gjør det!

 

Stikkord:

14 kommentarer

fru Back

03.01.2011 kl.21:51

Kjære vene!! Det går da vitterligen ikke an! Det er jo nesten kriminelt. Kjenner jeg blir skikkelig arg på dine vegne her. FYSKAM på ho som gjorde det! Ho har faktisk ikke lov å legge det ut engang - og det å tagge det i tillegg? Kjenner jeg begynner å skrive feil av ren oppstandelse! Fy.

myruin

03.01.2011 kl.21:55

thihi, glad det ikke er meg.. men jeg har aldri kledd meg naken for noen som kunne komme til å dokumentere det på noe vis..

Men det er ganske så frekkt å legge det ut!! Har du spurt henne om hvorfor hun gjorde det??

Tante Jul

03.01.2011 kl.22:01

myruin: Nei, jeg har faktisk ikke spurt, det er nok en blanding av sinne og feighet fra min side. Jeg har ikke engang kjeftet på henne. Hadde ikke snakket med henne på et års tid før dette og fikk ikke akkurat mer lyst til å gjenoppta kontakten.

Men grunnen er grei nok: Hun jobber selv som modell, mye uten klær, og for henne er det nok bare enda et bilde til portfolioen (noe som kanskje er litt dumt tenkt om det der med FB og copyright stemmer). Det forklarer hvorfor hun postet bildet, men ikke hvorfor hun tagget meg.

myruin

03.01.2011 kl.22:05

Jeg synes hele tankegangen å legge ut naken-bilde av noen andre enn seg selv på facebook er ganske så uforstålig..Kanskje du kan legge ved linken til dette innlegget, og la det tale for seg..

dandilion

03.01.2011 kl.23:06

Forstår jeg innlegget ditt riktig så er ikke bildet som ble lagt ut en del av selve prosjektet, men et som er blitt tatt som "minne". Så, hva kan man si.... Synes datatilsynet sier det ganske så klart og tydelig: http://www.datatilsynet.no/templates/article____881.aspx Hva med å sende lenka i en melding?

Gubben

04.01.2011 kl.00:02

Va är det du skriver? Tror ja är ganska säker på vem de handlar om. och om du som gjort detta fatala misstaget läser detta så ska du ta mej faan skämmas. Jag har ALL förtur på MIN frus nakenhet.

Tänk dej för i fortsättningen annars återgäldas detta misstag.

Faan!

Gulltopp

04.01.2011 kl.00:28

Jeg synes man bør spørre før man legger ut bilder av folk. I alle fall å tagge folk. Jeg hater å bli tagget, og synes det er litt dårlig gjort. Naken eller ei, men allikevel, særlig naken. Noen har lagt ut masse bryllupsbilder av oss på facebook, det synes jeg er skikkelig råttent. De bildene er alt for private til å deles over nett. Men noen tenker tydeligvis ikke på samme måte.

TUTT

04.01.2011 kl.15:03

Men GUD så UPPRÖRD jag blev nu! Fy fan! Argh!!

(Du vet att du kan ta bort i inställningarna på Facebook så att man inte KAN tagga dig i framtiden?)

Tante Jul

04.01.2011 kl.20:26

TUTT: Jeg har ærlig talt ikke brukt så mye tid på FB, opprettet en profil bare så min kanadiske venninne skulle slippe å SENDE meg alle bildene hun ville vise meg.

Men jeg finner ingen funksjon som hindrer tagging, bare en mulighet for å styre hvem som kan se taggede bilder av meg på min profil. Og så står det "If you don't want your tag to appear, remove it from the photo or video itself. This will also prevent it from appearing on your profile." Så den biten gjorde jeg riktig, i alle fall, om enn litt sent.

dandilion

04.01.2011 kl.21:28

Fordelen med taggingen er at du ser bilder som blir lagt ut og kan be folk om å ta dem bort. Vil de ikke gjøre det kan du henvise til Datatilsynet. Du kan velge at bare du kan se bilder eller filmer der du er blitt tagget. Jeg forstår det slik at det gjelder absolutt alt, selv om jeg må innrømme at fb kan virke litt forvirrende til tider. Du finner det ved å gå inn på Privacy settings og så videre inn på Customise settings.

Tante Jul

04.01.2011 kl.21:33

dandilion: Takk, jeg får gjøre et forsøk til så finner jeg det nok :)

suziluz

05.01.2011 kl.21:09

Åh FYY. Åh FYYYY. Helt enkelt!

Det är ju det som är det värsta med allt material som man inte är ensam om att ha - folk kan göra lite vad de vill med det, och det är en väldigt diffus gräns för vad som är tillåtet och inte. För några år sedan var det någon som hade stillbildat en nakenbild på mig ur en långfilm och lagt ut på en porrsajt, tillsammans med andra nakna skådespelare. Inte nog med det - i filmen jag var naken, så var jag det på ett bårhus, dvs jag låg naken på en stålbrits med kakelgolv under och spelade död!!! När det här kom fram (jag fick veta det för att en kvällstidningsreporter ringde mig och ville ha en kommentar) pratade jag med min agent, och så visade det sig att det enda vi kunde klaga på var att personerna som lagt ut bilderna bröt mot upphovsrätten, de hade alltså inte tillstånd att använda bilderna på det viset. De togs alltså bort efter ett tag, men i alla fall... jag blir fortfarande äcklad av att tänka på det. Och jag googlar mig själv med jämna mellanrum numera, för att hålla koll. USCH.

Jag känner med dig.

johanne

05.01.2011 kl.21:32

Når en legger et bilde ut på nettet skal alle som er gjenkjennelige på bildet ha gitt sitt samtykke! Ellers skal ansiktet sladdes. I tillegg å tagge en person som en IKKE har varslet legger tort til svie. Ulovlig rett og slett.

Tante Jul

06.01.2011 kl.00:25

suziluz: Usch.

Skriv en ny kommentar

Tante Jul

Tante Jul

39, Sarpsborg

Jeg er helt normal! Og jeg tror det finnes litt jul i det meste. vejrup@gmail.com

Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits