Ulemper med plastgjenvinning

Kommunen jeg bor i har begynt med innsamling av plast til gjenvinning.
Vi får egne sekker til å samle plastemballasje i, og sekkene blir samlet inn sammen med papir og papp hver fjerde uke. Før vi kan putte plasten i sekken skal den vaskes / rengjøres og tørkes. Dette er forferdelig vanskelig. Akkurat som det er forferdelig vanskelig å ta plasten av for eksempel en sigarettpakke for å legge den i plastgjenvinningen, og så ta ut det foliebelagte innerpapiret som skal i restavfallet og deretter legge selve pappesken i papirbeholderen.

Virkelig forferdelig vanskelig.

Vanskelig er det også å huske på hvilken dag de samler inn hva, altså å sette ut sekken på riktig tidspunkt. Det ville helt klart ha vært enklere å bare hive alt i samme beholder og sette ut den en gang i uken. Om den så er så full at det ikke går an å lukke den er jo ikke så farlig. At skjærene får tak i posene som stikker utenfor og hakker hull i dem så matrester og skrot flyter rundt i gata, ja det får så være. Det ville allikevel være å foretrekke fremfor alt det arbeidet som denne hersens resirkuleringen fører med seg.

 

Den våkne har forlengst forstått at jeg er ironisk her. Jeg har etterlyst plastgjenvinning i årevis, for en skremmende stor andel av restavfallet har en tendens til å være nettopp plastemballasje. Mitt restavfall utgjør uansett ikke de helt store mengdene på fyllinga, for jeg er flittig til å sortere fra papir, glass, metall og kompost, og nå også plastemballasje. Selv om vi inntil nylig har hatt to bleiebarn i familien har vi sjeldent fylt opp restavfallsbeholderen vår. Nå som de fleste bleiene er borte og plasten sorteres vekk har vi rett som det er bare to-tre poser i beholderen, og da er det meste fremdeles bleier.

Allikevel merker jeg en klar ulempe ved plastgjenvinningen, inne i mitt eget hode.
Jeg registrerer at jeg nå har en lavere terskel for å kaste plast (jeg kaller det fremdeles kaste selv om det er til gjenvinning), i stedet for å bruke det om igjen. Ta en fruktpose, for eksempel, de gjennomsiktige små på rull som en får med seg fra matbutikken. Om frukten jeg har kjøpt består av mange små ting knyter jeg som regel igjen posen for at de ikke skal falle ut på hjemveien. Nå for tiden er tålmodigheten min ikke like stor som tidligere når frukten skal pakkes ut; der jeg tidligere kunne bruke flere minutter på å knyte opp posen for å kunne bruke den igjen senere, der flerrer jeg hull i den og "rydder" den bort i gjenvinningssekken.
Og det er jo ikke spesielt miljøvennlig.

Hvordan er gjenvinningstilbudet der du bor, og er du flink til å bruke det?

 

Stikkord:

9 kommentarer

Eldeen

16.06.2011 kl.19:48

Herlig! Hehehe, dette innlegget var så bra at det gjorde seg fortjent til en aldri så liten høytlesning i stua her i heimen.

Vi sorterer for harde livet, men dessverre ser miljøstasjonen hvor vi skal levere slikt som plast og papir og sånt som regel ut som en dårlig vedlikeholdt dass. Søpla flyter overalt, og folk kaster restavfall og ting som ikke hører hjemme der i feil beholdere. Det er faktisk enda mer irriterende med de som saboterer for oss som faktisk bryr oss, enn med de som bare ikke gidder å sortere selv og stapper alt i restavfall. -_-

Jeg mener, HVOR VANSKELIG kan det være? Putter de gafler og kniver og skjeer om hverandre i kjøkkenskuffen sin også, eller gidder de faktisk å legge dem i hvert sitt rom i bestikkskuffen? Det er omtrent like krevende det...

A

16.06.2011 kl.21:13

Kjempeflott innlegg! Og jeg liker kommentaren til Eldeen :) Kloke kvinner, det er det dere er.

Hos oss fikk vi plastgjennvinning for ca et år siden. Samme prinsippet som hos dere, men vi har ikke egen komposthaug. Mine besteforeldre har kompost, men de har også stor hage som Besto putler i med blomster og busker, så da er det jo greit med kompost.

Ofte når jeg er på besøk hos folk og hjelper til på kjøkkenet skyller jeg av plasten, setter den til tørk og spør hvor de har plastavfallet.. Da er det mer regelen enn unntaket at jeg får høre "nei, vi har ikke det her". Da får de et hevet øyebryn fra meg og så får de kaste plasten i restavfallet selv, for det får jeg meg ikke til å gjøre. På jobben går jeg også og plukker opp plast og papir fra bosset (hvis det ligger på toppen altså), og kaster det i riktig beholder. Skal vi ha resirkulering, så må det jo brukes!

johanne

16.06.2011 kl.21:31

Vi har et velfungerende sorteringssystem i vår kommune. Sorterer i masse "fraksjoner" : mat-papir-plast-papp-glass og småmetall og "farlig avfall" . Går fint og blir hentet med passe mellomrom.--- Men jeg vasker faen ikke plast og metall-søpla med de dyre prisene på strøm etc. Skylling i kaldt vann holder.

Tante Jul

16.06.2011 kl.21:41

A: Nemlig! Skal vi ha resisrkulering, så skal det brukes, også. Jeg skjønner ikke dem som ikke benytter seg av det når det blir lagt rett i fanget på dem som her.

Gubben

17.06.2011 kl.14:32

Ja har en vidunderlig hustru.

Johanne: Tycker det är fräckt när du svär!

Gulltopp

18.06.2011 kl.02:44

Her i kommunen er det ganske skralt med gjenvinning. Vi har bare restavfall og papir. Plast er på en sånn "prøveperiode" her. Jeg var veldig flink i begynnelsen, men nå er jeg tom for sekker (hvor får man tak i nye??) og dessverre er jeg sånn som lar det gå laaang tid mellom hver gang jeg rydder. Så når jeg først rydder, så flyter det som regel, og da er jeg bare interessert i å hive ting så fort som mulig, og da går ofte plasten i resten. Dessuten har jeg ikke plass til den der heidundranes enorme sekken som de bare henter en gang i måneden! Vi har liten leilighet! Men jeg hadde håpet de kunne innføre matavfall, for det er jo egen søppelkasse. Det slipper man å oppbevare i evigheter, så det ville jeg vært nøye med.. :) Men jeg er nøye på pappen, river alltid av det lille plastikk-vinduet som er på konvoluttene f.eks :D

johanne

19.06.2011 kl.09:08

Jeg tror at vi har hatt kildesortering i 10 år her nå, og det fungerer fint. Jeg syns sortering er en god ting. Når det gjelder plast så har vi fått fornuftige veiledninger: gjelder plastemballasje. Skitten plast skal i restavfallet;dvs fettete baconplast/ margarinkartonger etc. Nå går jo restavfallet ikke lenger på deponi, men til forbrenning som skaper energi/varme, så det er ikke lenger "feil" hvis "småplast" går i restavfallsposen. Det blir likevel til nytte .

Skulle ønske det fantes et tiltak med innsamling av mat "utgått på dato" og omdeling til institusjoner og andre som har bruk for det. Jeg leste at det i Norge hvert år blir kastet fullt brukbar mat , nok til å mette mange millioner mennesker?

Tante Jul

19.06.2011 kl.12:14

johanne: Det kan stemme, det der med hvor mye mat som blir kastet. Datogarantien til -kiwi har i alle fall mettet meg mange ganger :)

Men jeg har snakket med en del Kiwiansatte som sier at iblant går varene til bymisjonen eller andre når den blir sortert ut dagen før "best før"-datoen, så det finnes faktisk steder der det blir praktisert. Jeg går ut ifra at det er opp til den enkelte organisasjon OG den enkelte matbutikken å få igang slike ordninger, for det krever jo en del logistikk - som nok må løses på frivillig basis.

Er det ikke slik at Åpent Bakeri i Oslo i en periode donerte daggammelt brød til Blitz, forresten?

Tante Jul

19.06.2011 kl.21:30

Gulltopp: På servicetorget i kommunen kan en få nye sekker gratis, i alle fall her. Og så sto det i infobrosjyren at en kunne knyte en tom sekk rundt håndtaket på papirbeholderen om en begynte å gå tom, så ville de legge igjen en ny rull (men det er jo litt for sent for ditt vedkommende uansett, hihi).

Jeg har observert en husholdning borte i gata her som har gitt plastsekken fast tilhold hengende på en gjerdestolpe bak søppelkassene. Sparer plass inne, men er kanskje ikke helt heldig i regnvær. I og med at de ber om "rent og tørt" plastavfall...

Skriv en ny kommentar

Tante Jul

Tante Jul

39, Sarpsborg

Jeg er helt normal! Og jeg tror det finnes litt jul i det meste. vejrup@gmail.com

Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits