Et seriøst innlegg om bæsj

Ja.
I dag vil jeg snakke litt om helse. Ikke bare helse sånn generelt, men jeg vil fortelle litt om min egen helse.
Som noen av dere kanskje husker (jepp, jeg stoler på at jeg har trofaste lesere) så fikk jeg en skade da jeg fødte lille (kjempestore) Ruben for to år siden. Jeg revnet en hel masse og ble diagnostisert med sfinkterruptur grad 3B. Rett etter fødselen ble jeg dopet ned og sydd sammen, og så har jeg hatt mer eller mindre tett oppfølging for å trene opp den skadde muskelen igjen. Noen besøk hos spesialist har jeg fått, og i en periode hadde jeg oppfølging hos fysioterapeut også. Men det har ikke blitt bra.

Nå litt kjedelige og ekle detaljer:
Lukkemuskelen (ja, i rompa, altså) består av to ringmuskler som ligger utenpå hverandre og jobber sammen. Den innerste er nervestyrt og holder på litt sånn for seg selv, mens den ytterste er viljestyrt, og det er den en kan knipe bevisst med for å slippe å bæsje på seg. En grad 3B ruptur som jeg fikk vite at jeg hadde innebærer at den ytterste muskelen er skadet både på slimhinner og muskelvev, men at den innerste er intakt. Jeg ble altså trøstet med at det kunne vært myyye verre. Og det kunne det jo, for all del. Ulempen ved å ha en skade på lukkemuskelen er naturligvis at en flyr rundt og bæsjer i buksa i tide og utide, og dette har jeg slitt en del med de siste årene. Analinkontinens heter det forresten, så trenger jeg ikke å bruke ordet "bæsj" hele tiden. Men uansett. Jeg har vært litt frustrert over at jeg ikke ble bra uansett hvor flink jeg var til å trene og knipe hver dag. Med en grad 3B burde det vært mulig å bli helt bra med bare trening, og det er også derfor (regner jeg med) at legene har latt det gå så lang tid mens de har sett an progresjonen. Men sist jeg var hos spesialisten, i juli, sa han noe som fikk et par brikker til å falle på plass. Etter å ha kikket og kjent og holdt på en stund nevnte han at joda, det var skade på begge ringmusklene, og skaden gikk over halvparten av høyden på musklene. Da er det ikke noe rart at jeg aldri ble bedre! Skade på begge muskler betyr grad 4, og om jeg hadde visst det hadde jeg kanskje stått på litt mer for å få operasjon. På den annen side; om de hadde fortalt meg at det var en grad 4 ruptur allerede for to år siden ville jeg sannsynligvis blitt enda mer deprimert og motløs enn jeg gjorde. Og det var en helvetes vinter, for å si det slik. Kanskje like greit at jeg levde i troen på at det bare var ganske ille...

Men grunnen til at jeg forteller alt dette akkurat i dag er at i morgen tidlig klokken 0700 skal jeg legges inn på sykehuset for å bli operert. Her skal det åpnes, slimhinner skal skilles fra muskelvev, ting skal klippes opp, dras sammen og sys på plass. Jeg gruer meg som en hund.

Fredag var min siste arbeidsdag på veldig lenge, jeg blir sykmeldt i minst to måneder, og spesialistens oppmuntrende ord klinger fremdeles i ørene mine: "Du kommer til å være sår mye lenger enn det". De første seks(?) ukene skal jeg ikke sitte, løfte, bøye meg, huke meg... Altså ikke sitte til bords med familien, ikke løfte barna, ikke bøye meg for å hjelpe barna med jakker og luer eller huke meg ned for å ta på dem sko. Ligge og stå får jeg lov til. Men hvordan kom du deg fra liggende til stående sist? Satte deg opp først, tenker jeg? Fysj, jeg ser ikke frem til den tiden.

Men jeg gjennomgår operasjonen for at jeg skal bli bedre, og det minner jeg meg selv om med jevne mellomrom. Jeg SKAL bli bedre. Jeg skal bli BRA, faktisk. Så da får jeg heller være dårligere en liten stund. Jeg har mange år som frisk og lekkasjefri foran meg - helt til jeg blir gammel og starter forfra ;)

Jepp, da har jeg delt dette også med dere, ingen skal si at ikke Tante Jul er rundhåndet med detaljer fra privatlivet. Jeg regner med at dere skjønner at jeg ikke kommer til å blogge så fryktelig mye de neste par dagene, jeg tar ikke med laptop'en til sykehuset. Men jeg setter pris på alle varme tanker som sendes i min retning, bare så dere vet det!

 

Stikkord:

14 kommentarer

BareIH

16.10.2011 kl.18:53

Ta med deg haugevis med varme tanker fra meg i alle fall! Uff, det hørtes ikke bra ut, men jeg håper og tror at operasjon gjør det hele mye bedre så fort som mulig. Lykke til med operasjon og hele altet som kommer etterpå, også håper jeg at det ikke ødelegger julen for deg! Varm klem fra meg :)

myruin

16.10.2011 kl.18:59

Huff, høres ut som et slit! Men da ønsker jeg deg ALL MULIG LYKKE til med operasjonen og rekovalisensen!! Så satser vi på at det går fortere enn det de sier.

Tante Jul

16.10.2011 kl.21:00

BareIH: Hihi, jeg håper også at det ikke ødelegger julen. Da spesialisten sa at "vi tar sikte på oktober" med tanke på innleggelse var det akkurat det jeg sa. Og så var det bare flaks at jeg faktisk FIKK time i oktober, fordi de hadde fått en avbestilling. ellers ville nok ikke julen stått til å redde.

Men juleverkstedet mitt som er siste helgen i november, der må jeg ta forbehold om formen min fremdeles er dårlig... :(

Tante Jul

16.10.2011 kl.21:01

myruin: Takk!

Lisa

16.10.2011 kl.21:34

Hei:))

Takk for at du tør dele Tante Jul,jeg ønsker deg lykke til-å julen kommer uansett,den kan ikke ødelegges,men kanskje i år må du betrakte mer enn du kan delta\ordne og styre,men det er jo derfor vi har små jule hjelpere;))..Du er jo selveste Tante Jul!!:))

-det viktikste er få grotid og rehabeliteres på riktig måte,så du kan komme sterkere tilbake.

Ane

16.10.2011 kl.22:20

Masse lykke til og varme tankar frå A og mamsen hennar og!!

A

17.10.2011 kl.02:48

Vet at mamsen allerede har kommentert, men du må ha MASSE lykke til. Håper de klarer å fikse det :)

suziluz

17.10.2011 kl.11:01

Åh, vännen. Jag ska tänka på dig och hoppas att det inte blir alltför smärtsamt. Jag har opererat ett tarmbråck för nägra år sedan, så jag har i alla fall en liten aning om hur det är... och i efterhand kan jag säga: det är SÅ värt det. Men det är inte kul när man är mitt i. Så STOR KRAM!

Arild

17.10.2011 kl.11:20

Åh, stackars dig ett sånt elände! Jag önskar dig all lycka till med operationen och med tillfrisknandet efteråt. Ta det lugnt och låt mannen ta hand om ALLT! Många varma kramar från Arild.

Arild

17.10.2011 kl.11:22

Åh, stackars dig! Vilket elände du har haft! nu önskar jag dig all lycka till med operationen och hoppas på en snabbt tillfrisknande efteråt. Låt mannen ta hand om ALLT och ta det bara lugnt själv!

Många varma kramar från Arild.

johanne

18.10.2011 kl.00:04

God bedring , og vær nå forsiktig med deg selv så det gror og heles ordentlig !!!!!

Kristin

18.10.2011 kl.09:43

Hoppas allt går bra och att du snart känner dig bättre! Snart kanske jag kan komma ner och bära din barn och böja mig ner för skor, etc, om än bara för en dag/ helg.. :) Kram

gulltopp

21.10.2011 kl.17:53

Stakkars deg, Tante Jul! Jeg synes hele denne saken er så forferdelig, og jeg har fortsatt ikke glemt den grusomme svenske jordmoren som nektet å høre på deg. Det er nesten så jeg ikke kan lese om det, for jeg blir så sint og trist på dine vegne.. jeg håper i alle fall det går fort over. 6 uker er jo egentlig ganske fort tid, selv om det selvsagt er lenge å være så redusert. Jeg håper i alle fall det går fort over for deg. Glad for at operasjonen gikk bra!

Tante Jul

21.10.2011 kl.21:09

gulltopp: Men jeg er ikke sint på jordmoren. Vel kunne hun ha vært mindre bastant med uttalelsen sin om at "Jeg klipper ikke!", men det finnes gode argumenter både for og mot klipping, og da det kom til stykket tror jeg faktisk ikke det ville gjort særlig forskjell. Ingen hadde/kunne forutsett at Ruben skulle slenge armen foran seg og sette seg fast som han gjorde, og da han først hadde gjort det var det bare å få ham ut raskest mulig. Jordmoren handlet etter beste evne, og det var bra nok, for Ruben overlevde - noe jeg ikke tror var en selvfølge, situasjonen tatt i betraktning. Og hun fikk nok straff i form av selvbebreidelse etterpå.

Uansett, to år er gått, operasjonen er overstått, og nå skal jeg bli HELT bra igjen :)

Skriv en ny kommentar

Tante Jul

Tante Jul

39, Sarpsborg

Jeg er helt normal! Og jeg tror det finnes litt jul i det meste. vejrup@gmail.com

Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits