Dyppe lys

Jeg har lovet et trinn-for-trinn-innlegg om lysdypping, og jeg beklager at det har tatt så lang tid. Her kommer det i alle fall, jeg håper at det kommer til nytte.

Til lysdyping trenger en en del ting som virker innlysende når du vet det, men som det kan være greit å bli tipset om før du prøver første gangen.

Veker er en slik ganske innlysende ting. Det følger med veker når du kjøper lysmasse på f eks Panduro, men de kan også kjøpes løse. Jeg bruker A-te lysveker nr 10.


Dette er lysmassen som jeg synes passer best til å dyppe med, men det kan helt fint gjøres med bare lysestumper også, det har jeg gjort flere ganger.


Lysfarge er en kjekk ting. Du kan ha flaks og få en fin farge med fargete lysestumper, men det kan være greit å ha litt farge som backup.

Andre viktige ting er dekkepapp til gulvet, pinner til å binde vekene på, en stor kjele til vannbad (jeg har en tolvliters), en rist til å ha i bunnen av kjelen, og en beholder til å ha lysmassen i. En enkel kokeplate som ikke brukes til noe annet er også veldig praktisk. Da kan du sette den opp midt i et rom og ha plass på alle kanter, og du slipper å bekymre deg om stearinsøl på komfyren.
Beholder til lysmassen kan faktisk være en utfordring, for den må ha en grei diameter, OG den må være høy nok til at et helt stearinlys kan passe nedi. For mange år siden fikk jeg ideen om å kjøpe en diger boks med matolje, og den er jeg veldig fornøyd med.


Fordelen med denne fasongen er at jeg helt fint kan dyppe to lys av gangen.

I år brukte vi litt energi på å få kjelen til å stå rett:

Om du bruker lysestumper er det lurt å klippe bort alle svarte vekestumper og skrape bort eventuelt sot før du smelter stearinen, ellers får du stygge flekker på lysene. Om det er vekerester i stumpene dine kan du fiske opp disse etter at massen er smeltet, så slipper du å få dem i lysene.

Så til hvordan det gjøres:

Plasser beholderen til lysmasse på rist oppi den store kjelen, hell varmt vann i begge beholdere. Legg lysestumper og eventuell lysmasse oppi beholderen som står i vannbadet, stearinen skal flyte oppå vannet.


Fyll opp med varmt vann i kjelen, slik at vannstanden går så høyt som mulig opp på beholderen med lysmassen, uten at denne begynner å flyte og tipper overende. Du kan gjerne også fylle på mer varmt vann i selve beholderen, men la det være litt plass øverst så du kan røre i massen etterhvert som den smelter.

Nå skal massen smelte i vannbad over sånn omtrent middels varme. Stearinen har en tendens til å smelte sammen til et "lokk", og det lønner seg å røre innimellom så det ikke tetter seg og lager undertrykk. Stearin-eksplosjoner kan bli veldig grisete og ubehagelig.

Mens massen smelter kan du gjøre klar vekene:


Klipp vekene dine i passe lengde og bind dem på pinner (i år hentet juleverksteds-jentene pinner fra en busk i hagen min, ellers fungerer billige grillspyd av tre greit, eller billige spisepinner). Mål mot vanlige stearinlys, eller mot høyden på beholderen du skal dyppe i.

Når stearinen ser slik ut er den snart klar. Vent litt til.

Når stearinen omsider er smeltet er du ivrig etter å komme i gang. Det er nå du skal ha i fargen. Nå kan du også fylle på med varmt vann (vannkoker er kjekt å ha) til voksen når helt opp til kanten av beholderen.

Så er det viktig å preparere vekene. Det vil si at de skal legges ned i voksen og bli der til de slutter å sende opp luftbobler. Legg dem i voksen på skrå når du gjør dette, husk at under voksen er det bare vann og du er ikke interessert i våte veker. De spraker når du brenner lysene senere, nemlig.


Vekeprepping

Nå begynner den trivelige delen. Før du setter i gang med å dyppe for alvor er det greit å forsikre seg om at stearinen og vannbadet ikke er for varmt. På lysmassepakken min står det at det skal holde 70 grader, men jeg har faktisk aldri målt temperaturen. Dog vet jeg at det er svært nyttig å holde temperaturen lav, av to grunner: Kaldere voks gir tykkere lag og forkorter dyppetiden, og altfor varm voks gir stygg overflate.

Flere ting som er nyttige når du setter i gang er gløgg og gode venner, og det å ha øvd på julesanger (fortrinnsvis på de samme sangene som vennene dine). Et lunt rom og mange levende lys er også bra å ha.

Dypp lysene raskt ned i voksen, om du holder dem for lenge nedi vil voksen smelte bort.
Det er lurt å la lysene kjøle seg ned litt mellom hvert dypp, derfor passer det bra å være en hel gjeng som dypper så en kan gå i ring og dyppe etter tur. Alternativt bare henger du fra deg lysene etterhvert og veksler mellom flere.

Etterhvert som du dypper vil nivået i voksbeholderen synke, da fyller du på med varmt vann så du holder nivået tett oppunder kanten på beholderen. Mot slutten kan du tenke på at nivået vil stige mens du dypper de etterhvert tykke lysene i massen, så nå fyller du ikke på helt opp til kanten.


Hihi, dette er gøy!

Når lysene er tykke nok, eller når du har brukt opp all stearinen om du har feilberegnet, må du henge lysene til tørk/avkjøling. To stoler med ryggen mot hverandre kan fungere fint, men sørg for å dekke gulvet her også så du unngår søl.

Ta-daa! Ferdige lys. Vi hadde nok litt høy temperatur i år, det er derfor lysene er såpass ruglete. I tillegg ble de litt i tynneste laget, men det gjør ikke noe. Vi koste oss i alle fall storlig med dyppingen, og det virker som om lysdypping forblir en fast post på juleverkstedsprogrammet også i kommende år :)

 

 

Stikkord:

8 kommentarer

passion4lifeandtravel

03.12.2011 kl.17:36

Å...så spennende...det har jeg kun vært med på en gang for mange år siden hos en kunstnernabo...det var så morsomt, og ekstra gøy å gi bort selvlagete lys :-)

Det var et kjempefint blogginnlegg!!! <3

Tante Jul

03.12.2011 kl.17:41

passion4lifeandtravel: Takk! Jeg brukte fryktelig lang tid på innlegget, men lysdypping er så koselig at jeg satt og smilte for hvert nye bilde jeg lastet opp :)

Anniken R Strand

03.12.2011 kl.18:45

Jeg elsker måten du skriver på!!

Marianne

03.12.2011 kl.19:01

Tusen takk for at du orket å legge inn dette!;) Da skal jeg prøve meg på lysdypping med engang jeg har tid (måå jo få presset det inn i programmet før jul!!:))

Så blir spennende å se på resultatet!:)

God helg!

Tante Jul

03.12.2011 kl.19:26

Anniken Strand: Takk, så hyggelig å høre! Nå ble jeg glad :)

Tante Jul

03.12.2011 kl.19:29

Marianne: Jeg hadde jo lovet det! Og som jeg sa til en eller annen, jeg koste meg veldig mens jeg skrev innlegget, jeg har masse gode minner fra juleverksted og lysdypping. Jeg prøvde å ta det av programmet et år og erstatte det med lanternegang, men da ble det høylytte protester :)

johanne

03.12.2011 kl.20:29

Dette var et skikkelig hyggelig og informativt innlegg om lysdyppingens hemmeligheter. Med gode advarsler mot de vanligste feiltrinnene . Bra lærdom viderebragt til de som vet å ta imot den .

Mannen

04.12.2011 kl.10:19

innLYSende ting.... MMooooaaahahaaaa

Skriv en ny kommentar

Tante Jul

Tante Jul

39, Sarpsborg

Jeg er helt normal! Og jeg tror det finnes litt jul i det meste. vejrup@gmail.com

Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits