Hva var svaret?

Gårsdagens kalenderoppgave gikk ut på å navngi to tyske byer, en som er kjent for sin marsipan og en som er kjent for Elisenlebkuchen. Både marsipan og lebkuchen er veldig populært i juletider, så jeg syntes dette passet godt i adventstemaet :)

Selv kan jeg ikke høre ordet Lebkuchen, og særlig ikke Elisenlebkuchen uten å tenke Nürnberg.


Nürnberger Elisenlebkuchen er et verdenskjent begrep, og jeg kommer i julestemning bare av å tenke på dem. Pussig nok, for selv om de lukter fantastisk og ser ut som julen personifisert, så synes jeg de smaker fryktelig. Det henger nok sammen med at jeg avskyr sukat, og disse er fulle av både apsikat og zitronat og allverdens vemmelige ting. (Men jeg er VELDIG glad i Dominosteine og i supermarkedslebkuchen med sjokoladetrekk, og bare det er nok til at jeg er litt lei meg for at Lidl ga opp Norge...) Riktig svar på kakebyen er altså Nürnberg.

Når en leter etter tysk marsipan og byer som er forbundet med det vil en ganske raskt finne to byer; Königsberg og Lübeck. Det riktige svaret på spørsmålet er Lübeck, av flere grunner. Firmaet Niederegger ble grunnlagt her for 205 år siden, og siden 1822 har de sågar holdt til på en og samme adresse. De produserer verdenskjent (og veldig god) marsipankonfekt, og mange nordmenn valfarter til julemarkedet der i byen.


(Det var en av dere som svarte Ulm på marsipanspørsmålet, og det gjorde meg nysgjerrig. Det viste seg at Johann Georg Niederegger opprinnelig kom fra Ulm, og det samme gjorde Wilhelm Köppf som overtok firmaet i 1864. Spennende!)


Grunnen til at Königsberg dukker opp som marsipanby på tross av at de (så vidt meg bekjent) ikke har noen større marsipanproduksjon i dag er at det var her teknikken med å flambere overflaten på marsipanen ble innført. Begrepet Königsberger Marzipan betegner altså en spesiell type marsipankonfekt - som kun er typebeskyttet, i motsetning til Niederegger-marsipanen i Lübeck som også er stedsbeskyttet.

Visste dere forresten at i en periode på 1800-tallet var det forbudt ved lov å gi marsipan i dåpsgave, for at ikke overklassens luksus-søtsaker skulle spres i de lavere klassene?


Nå er historietimen over for i dag, og jeg kan avsløre at vinneren ble Kristin - igjen. Gratulerer, nå tenker jeg du ble enda gladere enn sist! :)

Resten av dere får bare svinge dere inn på dagens kalenderoppgave og håpe på bedre lykke neste gang.

 

Stikkord:

2 kommentarer

Kristin

09.12.2011 kl.09:55

Joohooo!! :)

johanne

09.12.2011 kl.11:16

Åh , jeg får skikkelig lyst til å dra på tysk julemarked når jeg hører Lebkuchen, Dominosteine, Glühwein, ristede kastanjer , Blut-und Leberwurst og en god Rieslingvin und so weiter und so weiter .Og Wieneroperetter da ! Og Currywurst , men det er jo hele året.

Skriv en ny kommentar

Tante Jul

Tante Jul

39, Sarpsborg

Jeg er helt normal! Og jeg tror det finnes litt jul i det meste. vejrup@gmail.com

Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits