Stockmar Wachsfarbenreunion

I morgen er det reunion på Steinerskolen jeg gikk på! Jeg hadde glemt alt om det, etter å ha sett invitasjon på Facebook for flere måneder siden (og jeg innrømmer; siden jeg bare gikk der i to år følte jeg vel kanskje at det ikke riktig gjaldt meg). Men heldigvis har jeg en iherdig tidligere klassekamerat som har fortsatt å sende ut påminnelser, og i går fikk jeg konstatert at jeg tilogmed greier logistikken med barnevakt og overnatting. Så nå blir det gjensyn med gamle bekjente, og ikke minst: Med skolen selv!


Bilde fra stib.no

Jeg har faktisk savnet skolen. Hvert eneste år tenker jeg at jeg burde prøve å komme meg på julemarkedet, og hvert eneste år går jeg glipp av det. Og jeg vet ikke, jeg; hvor vanlig er det å reise i bortimot tre timer for å kjøpe lodd og se et klasseskuespill på en skole der en ikke kjenner noen lenger, og der lærerne en hadde sannsynligvis er pensjonerte for flere år siden?
Men det er noe spesielt med denne skolen. Det er en spesiell stemning der, som kanskje bare kommer av minnene, men som også kanskje er på grunn av de åpne vinklene og antroposifiske fargene, slik det er tenkt. Og lukten... I avdelingen for de eldste klassene ligger håndarbeidssalen, med vevstoler, dreieskiver, akvarellutstyr og - ser jeg for meg - stabel på stabel med Stockmar bivoks-fargestifter. Jeg kan ikke tenke på den gamle skolen min uten at jeg får duften av bivoks i nesen eller tankene. Og grønnsåpe på vått gulv; jeg hadde vaskejobb mens jeg gikk i tolvte klasse, og favoritten var å vaske i eurytmisalen. En kjempestor flate med lette støvdotter i hjørnene - sjelden grus og sand, for alle skulle naturligvis ha på eurytmisko der inne. En gang mens jeg vasket var det en dame som sto ved flygelet i den ene enden og sang opera, akkompagnert av en mann. Hun spurte om hun skulle slutte mens jeg vasket, om jeg syntes det var forstyrrende, og ble glad da jeg sa at jeg elsket opera og ba henne fortsette.

Jaja, de minnene...


Bilde fra Stockmar.de


Stikkord:

3 kommentarer

Hvordan er steinerskolen i forhold til andre skoler, egentlig? Hva er det som er forskjell?

Og jeg elsker hvordan du beskriver minnene du har fra skolen, det er nesten så jeg lukter det selv.

Tante Jul

31.08.2012 kl.14:30

~Forfatterspiren & Dataingeniø: :) Hovedforskjellen slik jeg opplevde det er at Steinerskolen ikke er kjip (jeg kom dit i ellevte klasse og opplevde å bli respektert av medelever for første gang)...
Vel, det er de antroposofiske prinsippene, en annen tilnærming til læringen, flere kunstneriske fag, og mye vekt på å se og bli sett - i positiv forstand, altså, ikke slik vi vanligvis bruker uttrykket.
En svært merkbar forskjell er at du ikke bruker lærebøker; undervisningen foregår som forelesninger, elevene tar notater, og på slutten av hver fagperiode leverer de inn egne, håndskrevne bøker der de presenterer pensum (gjerne med illustrasjoner; det gir også gjerne et ekstra pluss). Når jeg sier "fagperiode" sikter jeg til at en beskjeftiger seg med ulike fag i intense perioder på noen uker av gangen. Skoledagen er delt inn i en egen bolk til HOVEDFAG, jeg mener å huske at det er to timer om morgenen hver dag, der en fokuserer på ett bestemt fag. Resten av dagen er normale skoletimer, slik at en har standardfag som matte, norsk, engelsk etc fordelt utover hele året.
Det legges også mer vekt på kunst- og formingsfag enn andre steder jeg kjenner til; på skolen der jeg gikk hadde vi tresløyd, modellering og smie helt opp i tolvte klasse.
Og så er det jo eurytmien, da. Den er en historie for seg, som jeg anbefaler at du setter deg inn i. Google er fint. Det finnes forresten en egen eurytmihøyskole i Oslo, om jeg ikke husker feil(!)
Ta en kikk på http://www.stib.no/ for eksempel, det er skolen "min".

gulltopp

04.09.2012 kl.00:59

Må si meg enig i at du beskriver så fint og levende, "er der" nesten selv, og jeg håper gjenforeningen var fin! Jeg har ikke sånne fine minner når jeg ser tilbake på min skolegang. Og selvsagt må du gå på julemarkedet!

Skriv en ny kommentar

Tante Jul

Tante Jul

39, Sarpsborg

Jeg er helt normal! Og jeg tror det finnes litt jul i det meste. vejrup@gmail.com

Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits