Svaret på åttende kalenderspørsmål, og hvem vant karamellene?

Jeg registrerer at deltakerne mine kunne ha nytte av å finlese formuleringene mine. Gårsdagens spørsmål var:

"En plante vi ofte forbinder med julen er misteltein. Hva er den gamle keltiske betydningen av plantens navn?"

Jeg var altså ikke ute etter andre navn på planten, men betydningen av navnet.Så vidt jeg har kunnet finne ut er betydningen "All-heal". Planten ble ansett å ha magiske egenskaper, og kunne brukes for eller mot det aller meste. Den skulle gi økt potens og fruktbarhet hos både dyr og mennesker, beskytte mot ondskap, og ble brukt som motgift ved forgiftninger (selv om den er ganske giftig selv også). Misteltein som vokste i eiketrær var visst særlig magisk, og innhøstingen involverte druider med hvite kapper og gullsigder, måneskinn og slakt av hvite okser for at magien skulle beholdes.

I dag kjenner vi misteltein best fra "kissing boughs", der en kvist henges opp på strategiske plasser i julen, og så kan en bruke den som påskudd til å kysse intetanende forbipasserende.(Moren min ropte "Kyss meg" til en fremmed mann midt på Drøbak torg etter at vi hadde konstatert at det vokste misteltein i et tre som sto der. Han ristet på hodet og gikk videre. Merkelig mann...)

Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle sette en JB-sang på bloggen min. Jeg føler meg litt kvalm, faktisk.

I alle fall. Hvem var det som vant denne gangen, da? Det var bare syv stykker med i trekningen (men til gjengjeld representerte de fire land!), og den heldige ble... Hanna! Gøy, karameller sendes til Sverige :)

 

Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Tante Jul

Tante Jul

39, Sarpsborg

Jeg er helt normal! Og jeg tror det finnes litt jul i det meste. vejrup@gmail.com

Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits