Om å bety noe

Advarsel: Pretensiøst innlegg!

 

De fleste av oss vil vel gjerne bety noe her i verden. Bety noe for en venn, en elsker, et familiemedlem, eller aller helst for hele verden. Vi vil gjerne berøre, kanskje imponere, og helst legge igjen noen varige inntrykk før vi dør. Jeg tror at det er denne hangen som gjør at så mange av oss vil klatre høyt, bli kjendiser eller synlige for massene på andre måter. Det er klart, noen streber etter makt over andre, og noen snubler inn i rampelyset bare fordi de gjør noe de elsker så godt at andre legger merke til det. Men nå tenker jeg på oss vanlige mennesker, som ikke for øyeblikket er toppolitikere og Hollywood-skuespillere. For noen av oss er trangen til å bli "viktige" kanskje fullstendig irrasjonell, fordi vi vet med oss selv at vi ikke ville sette pris på så store mengder oppmerksomhet som det ville føre med seg om vi faktisk sikret oss en plass blant de berømte. Allikevel vil vi, og føler oss mislykket over ikke å få det til, på tross av den lille stemmen som hvisker at vi egentlig har det ganske bra.

Jeg vil ikke komme inn på det økonomiske aspektet ved det å "bli til noe", selv om jeg lett kunne gå i den fellen (les: jeg har nettopp slettet et helt avsnitt som endte opp med hvor fattig jeg synes jeg er). Det jeg vil frem til er at vi berører flere enn vi tror, at vi er viktigere enn vi gir oss selv kredit for.

Tenk på hvor mange mennesker du møter i løpet av et liv. I et helt alminnelig anonymt liv treffer du på familie, naboer, skolekamerater, lærere, kolleger, ektefelles kolleger, kunder, selgere, butikkpersonale... Tusenvis av mennesker kommer på ett eller annet tidspunkt i berøring med akkurat deg. Og om du greier å bety noe for en brøkdel av dem, om du er en god venn eller et godt eksempel, eller om du bare er den som gir et smil eller en vennlig kommentar på rett tidspunkt, da har du greid det! En ting du sier eller gjør for en eller en håndfull av alle disse menneskene kan være utslagsgivende for resten av livet deres. Du trenger ikke å være et synlig forbilde for millioner av mennesker. De som treffer deg personlig, selv om det er færre enn om du hadde vært berømt, de hører og ser deg. På ordentlig. Og det har større effekt enn om de hadde sett bilder av din perfekte kropp eller hørt dine innøvde taler eller replikker. Ekte mennesker og direkte kontakt betyr så uendelig mye mer enn fjerne forbilder.

Nå skal jeg gå til sengs og prøve å tro på mine egne kloke ord, og slåss mot mine irrasjonelle behov i drømmeland.

"I can slay the jabberwocky!"

 

Stikkord:

6 kommentarer

Kira Helene

05.06.2013 kl.00:04

Kjempe bra innlegg!! :-)

BareMusikk

05.06.2013 kl.00:37

Rikdom og berømmelse betyr så lite i den store sammenhengen. Det som virkelig betyr noe er å være et godt medmenneske, dele opplevelser med andre og å sette pris på det man allerede har. Jeg tror mange er for opptatt av å tenke på hva man ikke har, fremfor hva man faktisk har.

Ingen som har en familie og venner kan se på seg selv som fattig, det er nettopp disse tingene som gjør det verdt å leve. "Det er to måter å være rik på. Den ene er å ha alt man ønsker seg. Den andre er å være tilfreds med det man har."

Takk for et supert innlegg :)
Åh, dette var ett nydelig innlegg. Og det er jo sant som du sier, man berører egentlig flere enn man skulle tro gjennom livet. Og da burde man kanskje og tenke over på hvilken måte og gjøre det til noe positivt.

Jeg hadde aldri klart ett liv som berømt. Liker meg best anonym og litt gjemt. Men jeg elsker følelsen etter å ha gjort noe godt for noen om det er aldri så lite. For det betyr noe.

Flott innlegg, takk for det!

johanne

05.06.2013 kl.20:33

Høre og se deg På Ordentlig ! Så riktig og sant .Og akkurat det vennlige smilet til en fremmed i køen eller på gata betyr mye . Å fylle en plass der en er , uten å gjøre store fakter .

Når det er sagt , så trenger en ikke være redd for å bli riiiik og utåååålelig for om en ønsker seg en anstendig inntekt . En er ikke et dårlig eller overfladisk menneske for om en har behov for stabilitet og en rimelig økonomisk trygghet .

gulltopp

06.06.2013 kl.23:38

Yes, you can!!

Kjempefint innlegg. Jeg er ikke så flink til å huske på at jeg faktisk har mulighet til å berøre mange mennesker og gjøre NOE. Noen ganger er jeg så oppgitt over at jeg ikke er væpnet med magisk kredittkort, håndgranater og usynlighetskappe, da skulle jeg utrettet masse. Men jeg kan jo utrette en del allikevel, takk som minnet meg på det! :)

Tante Jul

07.06.2013 kl.07:53

gulltopp: Bare hyggelig! Vi kan gjøre masse, og det er nok bra å minne oss selv på det iblant.

Skriv en ny kommentar

Tante Jul

Tante Jul

39, Sarpsborg

Jeg er helt normal! Og jeg tror det finnes litt jul i det meste. vejrup@gmail.com

Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits