På kanten

Jeg vet ikke hvor mange av dere der ute som har vært uten jobb i perioder, men det har hendt meg et par ganger og jeg er oppe i det nå. Teknisk sett er jeg ikke "uten jobb", i følge en jeg snakket med hos NAV, for jeg er bare permittert og dermed "i et arbeidsforhold" - og derfor er det begrenset hvilke av NAV sine tiltak som gjelder for meg. Fordi... Jeg må vente til permitteringstiden er utløpt og jeg eventuelt blir oppsagt, for DA er jeg arbeidsledig og kvalifiserer kanskje til kurs og slikt etter en stund? Som om jeg kunne finne på å gå i et halvt år og vente på at det skjer.

Jeg har søkt en hel del jobber mens jeg har vært permittert, og jeg har selv skaffet oppfølging på Karrieresenteret (som damen på NAV ikke tenkte på å nevne for meg før jeg nærmest tvang henne), jeg har fikset opp cv'en min, og jeg har greid å komme meg til ett - bare ett - intervju i løpet av denne tiden. Jeg fikk ikke jobben, men ble en hederlig nummer tre blant svært godt kvalifiserte kandidater. Hederlig, men ikke helt godt nok.

En ting som jeg merker godt i denne situasjonen er at det er vanskelig. Det er vanskelig å holde seg positiv og motivert, det er vanskelig å få en fot innenfor, og det er vanskelig å være den som gir det lille ekstra som jeg vet må til, nettopp fordi jeg føler meg trukket ned av det faktum at jeg ikke har en jobb å gå til for øyeblikket.

Dette innlegget har fått tittelen "på kanten" fordi det er der jeg befinner meg. Hverdagen min akkurat nå er en balansegang for å holde motet oppe, og aktivitetsnivået, og livskvaliteten. Jeg balanserer akkurat på vippepunktet. Det er en subtil skiftning et sted der jeg står, skiftningen mellom å være arbeidssøker - og arbeidsledig. Det er ingen tvil om hvilken side jeg ønsker å stå på, men det krever mental styrke å holde seg der, og iblant kan en vippe over kanten mens en ser en annen vei et øyeblikk. Da ligger en der plutselig og kaver og må bruke alt en har av indre styrke og fantasi og venner for å komme seg opp igjen. Jeg lurer på om det er forsket på akkurat hvor dette vippepunktet befinner seg. Kommer det etter en viss tid som arbeidssøker? Eller er det økonomisk betinget? Påvirkes det mye av andre omstendigheter, som helse, sosialt liv og hobbyer? For mitt vedkommende tror jeg at vippepunktet var farlig nær fra det øyeblikket jeg fikk permitteringsvarselet. Jeg trenger å føle meg nyttig, og å føle at jeg har kontroll. Å ikke være aktiv forsørger i familien og å føle at jeg må stramme inn enda mere enn før uten å ha full oversikt over hva som kommer inn og går ut i husholdningen, det gjør noe med psyken min. Umiddelbart.

Jeg har vært på begge sider av det der mentale skiftet flere ganger allerede i løpet av de siste månedene. Jeg veksler mellom å være optimist med stor tro på egne evner og å føle meg utilstrekkelig og ynkelig. Det hender at jeg gir meg hen til andre konstruktive og nyttige ting for å mate selvfølelsen min, men stadig stikker det til av et "du skulle egentlig sittet og skrevet en søknad akkurat nå, skulle du ikke?", og da står jeg plutselig i fare for også å betrakte de fornuftige tiltakene mine som meningsløse. Noe de IKKE er, bare så det er sagt!

I dag har jeg drukket to kopper av en te som heter "Good Hope", og jeg har både ringt en fagansvarlig og sendt en søknad på en stilling der 49 andre er med og slåss om beinet. Så denne dagen er en dag på riktig side av vippepunktet. Jeg håper jeg blir her en stund.

 

Stikkord:

10 kommentarer

v i c a r o

19.06.2013 kl.12:49

Lykke til med alt :-)

Tante Jul

19.06.2013 kl.12:52

v i c a r o: Takk, jeg skal nok greie meg :)
Jeg håper virkelig du holder deg på rette siden av vippepunktet. Og selvfølgelig at du snart får den jobben du leter etter. Kjenner igjen det du sier om hvordan det produktive man gjør føles litt meningsløst når det er så mye annet en burde ha gjort. Men det er i alle fall godt å høre at du enda er klar over at det slettes ikke er det, her er det jo store muligheter for flere poeng til den rette siden av vippepunktet.

Sier lykke til jeg og. I dag har du vært superflink!

Tante Jul

19.06.2013 kl.13:40

~Forfatterspiren & Dataingeniø: Takk!
Og nå har bladet med tegningen din kommet. De greide ikke å sette inn navnet ditt som jeg ba om (argh!), men jeg skal uansett skaffe deg et eksemplar som du kan ha i portfolioen din ;-)
Haha, jaja det får en tåle. Håper det ble bra! (?) Gleder meg til å se det selv, litt spesielt med det første "proffe" arbeidet.

Nå føler jeg meg veldig pro~ ;)

Nikita <3

19.06.2013 kl.16:21

Lykke til <3

Gulltopp

19.06.2013 kl.16:40

Så leit å lese.. Synd at du har det på den måten. Og NAV burde virkelig filleristes hele gjengen. Hvis de ikke har opplyst deg om det heller, så kan du søke om "nødhjelp" eller hva det heter, hvis du kan vise til at pengene ikke strekker til.

Jeg tror også at når du plutselig står uten jobb, at det blir mye mer tid til å tenke, tankene kan virkelig være en fiende noen ganger. Et tips kan være å aktivt gjøre noen ting hver dag som gjør at du glemmer deg bort litt, ting som får hjernen til å stoppe litt. Bare et tips!

Jeg synes uansett du er veldig flink, håper du vet det selv innerst inne også. :-)

Bea

19.06.2013 kl.19:10

Rett ryggen og ta det om en kvinne :) Livet har noen overraskelser for oss alle vettu, noe er morsomme..og noe ikke, desverre... men dette klarer du Teje;) vanskelig ja det er det, hellt enig, men gi den litt tid og alt vil bli bedre....promise :D Klem.

- Hannah

19.06.2013 kl.19:14

Straks ferdig med praksis via nav - på yndlingsbutikken min. Min første jobb. Lite kan toppe Outland men etter en liten stund så blir jeg vel å ende opp med å søke som pokker jeg og. Har i det minste fått erfaring og blitt mer "employable" da ^^

nerdefrue

20.06.2013 kl.09:22

Masse lykke til med å holde deg på den riktige siden. Jeg vet selv at det er ikke mye lett og følelsene er som en berg og dalbane. Jeg håperog tror du snart skla få den jobben du trenger og ikke minst fortjener. :)

Skriv en ny kommentar

Tante Jul

Tante Jul

39, Sarpsborg

Jeg er helt normal! Og jeg tror det finnes litt jul i det meste. vejrup@gmail.com

Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits