50 questions, #36

 

Is it possible to know, without a doubt, what is good and what is evil?

Dette har jeg faktisk tenkt en hel del på. Eller jeg har i alle fall tenkt en hel del på hvordan en kan vite med sikkerhet hva som er rett og hva som er galt; hvilke handlinger en selv utfører som er riktige og gode, og hvilke som kan lede til noe vondt. Det er skikkelig vanskelig.
Jeg ønsker å ta den rette avgjørelsen når det gjelder egne handlinger, og sørge for best mulig utfall for alle parter. Jeg er redd for å skade meg selv eller andre med noe jeg gjør. I situasjoner der noen kommer til å bli skadelidende og jeg må velge det som gjør minst skade, der er jeg livredd for å velge feil. Jeg veier argumenter og potensielle utfall opp mot hverandre igjen og igjen, og selv etter at avgjørelsen er tatt piner jeg meg selv med tanker om det ikke kunne vært gjort på en bedre måte.

For å fjerne svaret mer fra egne erfaringer kan jeg jo dra inn en bibelfortelling. Jeg husker ikke hvor den er fra, men det var en profet som vandret omkring og var sulten og tørst. Gud sa til ham at han kom til å møte en enke, og han skulle be henne om å gi ham brød. Enken hadde en melkrukke der det bare akkurat var nok mel igjen til å bake ett eneste brød, og det hadde hun tenkt å bake til seg selv og sønnen sin som det siste de spiste før de ga opp og sultet i hjel. For henne ble forespørselen slik: Dersom du tar ditt aller siste mel og baker et brød, og gir det til meg i stedet for til barnet ditt vil Gud belønne deg med å aldri la melkrukken din bli tom igjen. Vil du gjøre dette?
Ja, hva ville en svart da? Vi vet at det finnes folk der ute som uten skrupler ville lurt den stakkars enken, tatt den siste maten hun hadde og latt henne seile sin egen sjø. Det må vi anta at hun også visste. Allikevel valgte enken å gi brødet til profeten. Var dette fordi hun VISSTE at profeten var god og at det han sa var sant? Eller var hun lettlurt? Eller så desperat at hun var villig til å satse, fordi det brødet ikke ville gitt henne og barnet noe annet enn en dags utsettelse uansett? Ikke vet jeg. Og jeg er tilbøyelig til å tro at vite, det kunne hun ikke. Oftest handler det om å tro.

Én kommentar

johanne

28.11.2013 kl.21:24

Siden spørsmålet går på good and EVIL= ondt , er det jo en litt annen ladning enn riktig og galt = good and bad/wrong ?

Når noe umiddelbart kjennes feil , er det nok feil på en eller annen måte . Likedan som om at noe føles riktig . Ellers er jeg enig i at en helst vil ta valg som ikke gjør skade . Noen ganger gjør det skade ikke å ta valg . Enkelt er det ikke .

Skriv en ny kommentar

Tante Jul

Tante Jul

39, Sarpsborg

Jeg er helt normal! Og jeg tror det finnes litt jul i det meste. vejrup@gmail.com

Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits