Hårete høne

Jeg lurer på en ting. I gamle dager da folk nappet hønene sine selv før de kokte dem; lot de noen av fjærene sitte igjen da? Ble de lei av å nappe? Er det slik at de små dunene som er vanskeligst å få tak på og som ligner på hår er helt ok å få i suppa si? Jeg antar at om en steker eller griller høna vil hårene bli svidd bort i prosessen så en ikke merker noe til dem. Men i suppe? 

Mens jeg sitter og skriver dette står en jerngryte på komfyren nede på kjøkkenet, med en deilig stor svensk høne oppi. Den er ikke kjøpt fra gård, men fra frysedisk, og da jeg pakket den ut i dag etter å ha tint den natten over var den full av hår. Ja, ikke hår, regner jeg med, siden den er en høne, men hårlignende... ting som hang fast i skinnet på den. Noen av dem var omtrent tre centimeter lange. Jeg nappet dem bort etter beste evne, og det var mens jeg holdt på med dette jeg begynte å tenke på dette med manuell napping kontra maskinell. For jeg antar at hønene og kyllingene nappes maskinelt for tiden, så utrolig mange av dem som blir drept og fortært hver eneste dag. Er det fordi nappingen er gjort av en maskin at det sitter igjen så mye "hår"? Eller ville det vært sånn selv om det var en staut bondekone med store hender som hadde gjort jobben? Det er sannelig mye å lure på. 

Når høna mi har kokt en stund til skal jeg fiske den opp av vannet og legge grønnsaker og krydder oppi i stedet. Og om jeg kjenner meg selv rett må jeg ha ganske mye mere salt i gryta også. Og så, når høna har fått avkjølt seg litt, skal jeg plukke kjøttet av den og legge det tilbake i suppa. Det blir nok godt.


Maleri: Anna Ancher, 1859-1935

 

#mat #suppe #ordspill #filosofi #høne #fjær

 

3 kommentarer

johanne

25.01.2015 kl.17:27

Namnam . Hønsesuppe er noe av det beste en kan få ! Angående de lange "hårene" , så pleide en når en før i tida plukket hønene og gjessene sine med håndkraft å svi bort dem til slutt . Bestemor helte litt kjøkkensprit opp på en dyp tallerken - satte fyr på - og så dreide hun fjærkreet rundt over flammen slik at hårene ble svidd bort . Jeg husker ennå lukten av den operasjonen.

På det fantastisk vakre maleriet du viser er det nok hanen som skal i gryta ?

Ellers er ei hårete høne vel ikke det verste en har ? Eller er moten bare opptatt av glatte mus?

Tante Jul

25.01.2015 kl.18:30

johanne: Akkurat den der moten vet jeg ingenting om, og slik håper jeg det fortsetter.

johanne

26.01.2015 kl.00:24

Hehe jada ---men ellers er du vel enig i at det er formålstjenlig prosedyre å svi håra på høna/fjærkreet ?

Skriv en ny kommentar

Tante Jul

Tante Jul

39, Sarpsborg

Jeg er helt normal! Og jeg tror det finnes litt jul i det meste. vejrup@gmail.com

Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits