Reprise

Jeg har ikke hatt for vane å poste samme innlegg flere ganger, men nå kom jeg over dette som jeg skrev for tre år siden omtrent, og bestemte meg for å gjøre et unntak. Innlegget handler om noe jeg selv trenger en påminnelse om rett som det er. Jeg håper det kan være til nytte for noen andre der ute også. Så her er det, gjengitt nøyaktig slik jeg skrev det den gangen:

 

Om å bety noe

Advarsel: Pretensiøst innlegg!

De fleste av oss vil vel gjerne bety noe her i verden. Bety noe for en venn, en elsker, et familiemedlem, eller aller helst for hele verden. Vi vil gjerne berøre, kanskje imponere, og helst legge igjen noen varige inntrykk før vi dør. Jeg tror at det er denne hangen som gjør at så mange av oss vil klatre høyt, bli kjendiser eller synlige for massene på andre måter. Det er klart, noen streber etter makt over andre, og noen snubler inn i rampelyset bare fordi de gjør noe de elsker så godt at andre legger merke til det. Men nå tenker jeg på oss vanlige mennesker, som ikke for øyeblikket er toppolitikere og Hollywood-skuespillere. For noen av oss er trangen til å bli "viktige" kanskje fullstendig irrasjonell, fordi vi vet med oss selv at vi ikke ville sette pris på så store mengder oppmerksomhet som det ville føre med seg om vi faktisk sikret oss en plass blant de berømte. Allikevel vil vi, og føler oss mislykket over ikke å få det til, på tross av den lille stemmen som hvisker at vi egentlig har det ganske bra.

Jeg vil ikke komme inn på det økonomiske aspektet ved det å "bli til noe", selv om jeg lett kunne gå i den fellen (les: jeg har nettopp slettet et helt avsnitt som endte opp med hvor fattig jeg synes jeg er). Det jeg vil frem til er at vi berører flere enn vi tror, at vi er viktigere enn vi gir oss selv kredit for.

Tenk på hvor mange mennesker du møter i løpet av et liv. I et helt alminnelig anonymt liv treffer du på familie, naboer, skolekamerater, lærere, kolleger, ektefelles kolleger, kunder, selgere, butikkpersonale... Tusenvis av mennesker kommer på ett eller annet tidspunkt i berøring med akkurat deg. Og om du greier å bety noe for en brøkdel av dem, om du er en god venn eller et godt eksempel, eller om du bare er den som gir et smil eller en vennlig kommentar på rett tidspunkt, da har du greid det! En ting du sier eller gjør for en eller en håndfull av alle disse menneskene kan være utslagsgivende for resten av livet deres. Du trenger ikke å være et synlig forbilde for millioner av mennesker. De som treffer deg personlig, selv om det er færre enn om du hadde vært berømt, de hører og ser deg. På ordentlig. Og det har større effekt enn om de hadde sett bilder av din perfekte kropp eller hørt dine innøvde taler eller replikker. Ekte mennesker og direkte kontakt betyr så uendelig mye mer enn fjerne forbilder.

Nå skal jeg gå til sengs og prøve å tro på mine egne kloke ord, og slåss mot mine irrasjonelle behov i drømmeland.

"I can slay the jabberwocky!"

 

 

#reprise #selvbilde #selvtillit #viktig #rikogberømt #blisett #semeg #verdi

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Tante Jul

Tante Jul

41, Sarpsborg

Jeg er helt normal! Og jeg tror det finnes litt jul i det meste. vejrup@gmail.com

Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits