hits

Jeg har lurt meg selv

Dette er faktisk ganske flaut. 

Jeg kan fargesirkelen. Og jeg har jobbet som fargebrekker, så NCS-systemet bør sitte inne rimelig bra, føler jeg. Og jeg mener også at jeg har ganske godt fargesyn. Allikevel er det en stor og tydelig ting jeg har koblet helt og fullstendig feil på. Nå skal dere høre: 

NCS-systemet kan dere lese mer om HER, men kort fortalt er det et logisk oppsett som kan vise nøyaktig farge ved hjelp av tall og bokstaver. Som eksempel kan jeg bruke 7020-R50B, som jeg brukte som utgangspunkt for veggene mine 70 viser graden av svarthet, 20 viser kulørthet, R50B viser selve fargen. Bokstavene  R og B står for rød og blå - to av fargene på fargesirkelen. De to andre er Y for gul og G for grønn. 

For å komme til poenget; her er et bilde av inngangsdøra mi: 

Veggene rundt er i R50B, slik jeg nevnte. Selve døra er Y50R. Og jeg har gått rundt og sagt til både meg selv og andre at de to fargene er direkte komplementærfarger. Men det er jo feil! At lilla og oransj skulle være komplementærfarger er noe som henger igjen fra en formingstime i niende klasse eller deromkring, da noen påpekte hvor fantastisk det var at en eller annen maler for hundrevis av år siden bevisst hadde brukt komplementærfarger i klærne til en eller annen profet (som var kledd i lilla og oransj). 
Komplementærfarger ligger som kjent rett overfor hverandre på fargesirkelen. Rett overfor R50B er det slett ikke oransj. Hvis jeg skulle hatt en dør med stikk motsatt kulør av det veggene mine har, skulle den hett G50Y. Og det er en HELT annen farge... 

Grønn, faktisk. Og så jeg som elsker grønt. 

Vel, jeg har allerede konkludert at jeg ikke er 100 % fornøyd med fargen på døra, selv om jeg blir veldig glad av å se den. Og den er jo ikke så stor... Hvis jeg ikke har vennet meg til den frem til sommeren kan jeg alltids male den på nytt. I en av fargene lengst mot høyre på bildet. 

Har dere opplevd at dere har tatt en kommentar for god fisk da dere var yngre, og så plutselig, flere år senere, oppdaget at det er riv ruskende galt og at dere burde visst bedre?

 

 

#NCS #farger #lilla #hus #maling #flaut #tantejul

 

7 kommentarer

fjellgeitbundingen

28.11.2017 kl.07:09

Hei, i dag skapte nå innlegget ditt litt tanker hos meg. Tror du husker feil fra skolen eller noen har drevet vranglære... Tror vi lærte at gul var komplentærfargen til lilla, og med mørk lilla fungerer det helt fint på plagg. Strikket en gang en genser i blå og valgte oransj til fordi den er komplentærfargen til blå, og det ble også herlig. Måtte søke opp fargesirkelen, og fikk da en mer avansert sirkel enn vi brukte da jeg ikke så for meg grønn til lilla, men ser utrolig nok at lys grønn er komplentær til litt lysere lilla. Kjør på. Aldri sett de fargene i lag, så dette blir spennende å få se.

Tante Jul

28.11.2017 kl.07:26

fjellgeitbundingen: jeg er aldeles åpen for at jeg husker feil, eller misforsto den gangen :-)
Det jeg vet er at rød og grønn er komplementærfarger, og blå og gul. R50B er midt mellom rød og blå, så da må jo komplementærfargen ligge midt mellom grønn og gul. Vi får se hvordan det kjennes til våren.

ladyaugust

28.11.2017 kl.12:53

Synes den døra så smashing flott ut :D Morsom fargekombinasjon spør du meg. Har grått, sort og den orangefargen på kjøkkenet på hytta faktisk :) Ha en fiiiin dag <3

Tante Jul

28.11.2017 kl.13:09

ladyaugust: Oransj kombinert med grå og sort er jo veldig fint :)

fjellgeitbundingen

28.11.2017 kl.19:13

Ja, blir spennende å se. Dessuten vanskelig å se lillafargen på huset ditt nå.

Johanne

28.11.2017 kl.21:44

Til spørsmålet ditt om å ta en kommentar for god fisk - og så bli klokere : JA kommentaren om at " du er dum og stygg" - og så bli klokere og innse at jeg er FLOTT.

Tante Jul

28.11.2017 kl.21:45

Johanne: Godt sagt. Du ER flott! :)

Skriv en ny kommentar

Tante Jul

Tante Jul

41, Sarpsborg

Jeg er helt normal! Og jeg tror det finnes litt jul i det meste. vejrup@gmail.com

Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv